14 октомври 2016

АНГЕЛ СЛЕД АНГЕЛ IV

АНГЕЛ СЛЕД АНГЕЛ IV

====================

Здравейте, приятели!


Дойде есента. Дърветата дават плод. Борбата с пънчославието също дава резултат. Драстично са се увеличили четящите моя блог - искат да узнаят повече по въпроса. Но първо да ви кажа за моите тазгодишни патила - бях на гости при татко, на село. Изпояден съм от кучешки бълхи целия, но това беше глътка въздух от игрите, които денонощно цъкам на компютъра. Убеден съм, че кръвопиещите паразити са в основата на еволюцията и деволюцията - те пренасят ДНК /дезоксирибонуклеинова киселина/ от един организъм на друг, способствайки той да еволюира или съотвeтно да дееволюира. Без майтап, но космите на ръцете ми са пораснали - явно съм придобил ДНК от кучето на татко, което носи името Хилари Клинтън. Барак Обама не можах да сваря, беше отишъл на друго място. Сега придойдоха нови кучета - подозирам, че това са Джордж Буш и Бил Клинтън. Така татко изразява отношението си към американците, като отвреме-навреме гони от себе си Хилари Клинтън, защото е фрашкана с бълхи и ги ръси наляво и надясно. Не бих казал, че е помияр, а някаква дребна порода куче, която в лицето наподобява Йода от "Междузвездни войни" с дългите си уши настрани и изпъкнали очи. Тя е продобила от ДНК-то на татко, а той от нейното - така той понася по-стоически хапането на бълхите, подозирам, защото е намалено отделянето на хистамин, който предизвиква сърбежа, който предизвиква чесането. Също от общението си са придобили един от друг някои привички - татко живее като куче, в страшна обстановка, при нечовешки условия, дори кучето му живее по-добре, защото не пуши като печка, не си готви на дърва, защото предпочита сухоежбината /татко вече е преминал на нея тотално, но в моя чест сготви два пъти - едната манджа беше за цяла рота и я ядохме цяла седмица, втръсна ми се от зеле, червен пипер и варена кайма на парцали/ и не пуфти като локомотив на баир, защото не гледа телевизия... А кучето е придобило от татко някои негови характерни навици - ходи като недарена сватя по улиците насам-натам, ляга на пътното платно и никакви увещания не могат да го накарат да се махне оттам, тъй като според единодушното мнение на всички татко е много твърдоглав...


Учените знаят, че маларията се пренася чрез комарите, затова има програми да бъдат пресушавани блатата в Африка, за да намалее популацията им. Но вероятно кръвосмучещите паразити пренасят не само вируси, но и сегменти от ДНК, т. е. вирусите също са такива сегменти, но болестотворни - това е кодирана информация, определеща телесни външни и вътрешни белези и характеристики. Генетичната информация не се предава само по полов път, а и по този начин. Вероятно затова селяните имат по-здрава имунна система - придобиват ДНК от домашните животни. Селяните са доста космати - подозирам, защото са хапани от кози и овчи бълхи. Кучешките бълхи също водят до обилно окосмяване. А котешките - до по-посно окосмяване.


Говоря тези неща, за да обясня как се разпространява пънчославието. Падналата църква е едно своеобразно блато, в което живеят вампири - това са различните пънчославни апологети, които са се насмукали с демонска кръв и я предават на нахапаните от тях. Затова може да видите страшно зомбирани вярващи, говорещи разни фантасмагории за кървящи икони, за чудотворни памуци, натъркани в мощи, за осветяване на потници и долни гащи против магии, за още много неща, които са по-присъщи на суеверните хора, които вярват в лошия си късмет като функция на фатално събитие като петък 13-ти, черна котка и пр. Пънчославните вярват, че лошият им живот се дължи на безбожието по света, но не предполагат, че точно те са най-големият генератор на фалшиво набожие. Защото постоянно им повтарят до втръсване, че са православни, правоверни и Божий народ. В тази тема ще изложа на вниманието ви множество факти, с които съм уверен, че не сте запознати. Вие нямате вина, че сте попаднали неволю в пънчославния бардак - но имате вина, ако научите за него и не искате да го разтурите!


Библията е философско произведение, написано от светите отци на Църквата. За наша радост те са оставили множество коментари на библейските текстове, много от които са достигнали до нас чрез Мидраша и по-късни негови вариации в писанията на различни теолози от по-ново време. Ключова фигура в книга Битие е Аврам/Авраам, за когото са написани много повече неща от всички останали преди него. Неговият живот е описан в древните юдейски писания доста подробно, а по-късно се добавят още християнски и ислямски предания. Той толкова силно повлиява на баща си Тера, идолопоклонникът, че го убеждава да напуснат Ур Халдейски. Тази революция срещу тиранията на "силния" властелин, Нимрод, е първата крачка към освобождението от злите сили. Само това е по-силите на Тера - да изведе семейството си от Ур Халдейски под давлението на Аврам. Но животът с него в Харан е опасен за Аврам - лошите привички на старите се лепят към младите, затова Господ казва на Аврам да излезе от общението с родата си. Никой не може да напусне своя род от пантивека, но роднините, с които живее, може - затова тук се има предвид точно това, да остави баща и майка, братя и сестри, жена и деца, за да придобие нови в Господа. Но за Тера се казва в Мидраша, че той ще се покае - бавно, но ще излезе извън хватката на Нимрод, никой идолопоклонник не е неспасяем случай. Та Аврам продължава да е Евреинът Аврам /Битие 14:13/, от Евер /Битие 10:24-25; 11:14-15/ - неговият знаменит предтеча. Казаното по-горе се потвърждава и от пасажа, където се казва, че Авраам ще почива в мир със своите отци /Битие 25:8/: "И Авраам издъхна, като умря в честита старост, стар и сит от дни; и прибра се при людете си."


Както знаете, ровя като къртица из електронните библиотеки, които се създават от компании като Google, за да се купуват повече компютри, не за друго. Да имаш достъп до цялата световна литература, платен естествено, е все едно да имаш в ръцете си, чрез смартфона си или лаптопа си, Александрийската библиотека на Древността, Ватиканската библиотека и въобще всички библиотеки по света. Засега призовават хората по света да си сканират книгите и да ги качват в Интернет безплатно, затова много книги "NOT IN KOPYRIGHT", стари книги, се предлагат за четене онлайн безплатно и дори за сваляне безплатно.


Преровил съм стотици и дори хиляди книги на религиозна тематика, на английски, немски и руски език, даже на еврейски, гръцки и латински. Така открих една книга в два тома на английски език, която се казва "Legends of Old Testament Characters from the Talmud and other sources" by Rev. S. Baring-Gould, London and New York, 1871 ["Легенди за старозаветни лица от Талмуда и други източници" от поч. (почитаемия или почитаемата) Сабин Баринг-Гулд, Лондон и Ню Йорк, 1871 г.]. С английския се справям горе-долу и като се зачетох какво пише за Аврам в Талмуда и други източници направо видях звезди посред бял ден... Образът на Аврам и на Господ Иисус Христос са като две капки вода, само дето Аврам е старозаветен герой, а Иисус Христос новозаветен. Тогава разбрах, че Новият Завет е Образ на Стария Завет.


Както знаем, Аврам е син на Тера, но не знаем, че майка му е Амтелай, дъщеря на Карнебо. Тера бил генерал в армията на Нимрод. Аврам се родил в годината 1948 след Сътворението, в Ур Халдейски. Според една от версиите, вечерта в деня, в който се родил Аврам, Тера организирал празненство в негова чест, като събрал свои приятели - много от съветниците и гадателите на Нимрод. Късно през нощта, когато си отивали от дома на Тера и Амтелай, всички забелязали необикновена звазда на изток. Тя се движела по небосклона от едната хемисфера в другата, като засенчила четири други звезди. Всички гледали втренчено в учудване и казали помежду си: "Наистина това означава само едно - новороденият син на Тера ще стане велик и могъщ, ще надвие всичките си врагове в царството, ще детронира велики принцове и ще завладее техните притежания." На следващата сутрин побързали да кажат на царя какво са видели и каква е тяхната интерпретация на видението, затова препоръчват детенцето да бъде посечено незабавно. А Тера да бъде компенсиран с пари. Нимрод веднага пратил злато и сребро на Тера, искайки да получи в замяна сина му, но Тера отказал. Нимрод страшно се разгневил и заплашил Тера, че ще изгори и напълно ще унищожи целия му дом, разбирайте къща и семейство. По това време една от робините на Тера родила син и той го дал на царските офицери, които предположили, че това е неговият син, занесли го на Нимрод и го посекли пред него. За да спаси Аврам, Тера го скрил с майка му и дойката му в една пещера.


Според друга версия, гадателите на Нимрод отдавна му предвещавали, че ще се роди дете, което ще се опълчи на неговата мощ и религия, и накрая ще надделее над двете. По съвета на мъдреците той предприел кампания да убива всяко бебе от мъжки пол, което се роди в царството му - така били избити 70 000 момченца в "родилния дом", който Нимрод направил за всички родилки в царството му. Божиите ангели отправили просба към Всемогъщия, молейки Го със сълзи на очи, да преустанови това жестоко убийство на невинни дечица. Бог им казал: "Аз не бездействам, не спя. Ще видите, че това зверство няма да остане ненаказано." Точно в този миг, когато Бог казал това на ангелите Си, забременяла жената на Тера с Аврам. Тя криела своята бременност колкото могла, казвайки, че е болна. Когато не можела вече да скрива състоянието си, пеленачето надуло корема й и вече било очевидно, че скоро ще роди. Затова, когато дошло времето й да роди, тя със страх избягала от града, бродила цяла нощ в пустинята докато не осветила с фенера си една пещера, в която влязла да се приюти. На сутринта родила своя син, Аврам, чието лице сияело като слънце в пещерата и хвърляло златните си лъчи наоколо. Завила го в едно палто и го оставила на грижите на Бог и Неговите ангели, след което се прибрала у дома. Бог чул рева на плачещото пеленаче и изпратил Своя ангел Гавриил в пещерата, за да даде на детето да суче мляко от неговия показалец. Когато майката на детето дошла да накърми детето си, тя видяла то да сучи от палците си - от единия сучело мляко, а от другия мед.


В тази история за кръвожадния цар и невинните деца на нещастните му поданици се вижда мотивът за класово разделение. Господстваща класа и поробената класа - винаги при робовладелството, феодализма, капитализма, кривия социализъм и псевдорепубликата има тези две класи. Първата мачка втората, за нея животът и благото на последната не са по-ценни от парите, властта и облагите, която последната носи на властимащите...


В цялата човешка история бедите за народите идват от самозабравилия се господстващ елит. Наскоро гледах един филм за Тутанкамон /"Tut", 2015, САЩ, режисьор Дейвид фон Анкен/. "Минисериалът е посветен на Тутанкамон, известен и като крал Тут – най-младият фараон на Античен Египет. Неговите златни саркофази стават един от символите на античната цивилизация. Историята ще се фокусира върху борбата за власт и опитите на младия владетел да поведе Египет. Всичко това ще се случва на фона на предателства от страна на най-близките му хора, които се интересуват само от собствените си интереси. Младият Тут поема властта след смъртта на баща си и е принуден да се ожени за сестра си, за да продължи рода. Въпреки че той е фараонът, е контролиран от трима властни мъже, които плетат интриги срещу него и бленуват да му отнемат властта. Против всички очаквания, Тут се превръща от несигурен принц в герой на бойното поле и повежда кралството към победи. След като поема по пътя, който му е отреден, и спечелва народа си, той бива предаден." Така е представен филмът в kinofen.net.


Същите интриги и предателства, преврати и изгнания, отмъщения и проклятия виждаме в Древен Рим и Древна Гърция, във Византия и в държавите от Средновековието, та чак до наши дни. Властимащите от всички времена се стремят да се окопаят и да векуват едва ли не, като са наблъскали своите роднини в държавния апарат или в директорските бордове на водещи корпорации, а народът, воден от такъв елит, отива като добичета на заколение към кланицата... Достатъчно е да си представим само няколко държавници от нашето съвремие, които са /били/ начело на държавните елити десетилетия наред - Тодор Живков и неговият бодигард-приемник Бойко Борисов в България, Маргарет Тачър /"Желязната лейди"/ във Великобритания, Ангела Меркел в Германия, Владимир Путин в Русия, Берлускони в Италия, Шимон Перез в Израел и много други държавници, които така са се вкопчили във властта, че вероятно биха убили своите претенденти, за да се задържат начело... Властта дава привилегии на управляващия елит - разбирайте фамилиите, които управляват даден народ. Затова всеки детронатор е трън в очите и задника на всеки деспот и поддържащата го клика - гадатели гледат звездите, редят пасианси и още какво ли не, за да им дадат увереност, че са непоклатими. Те от своя страна ги възнаграждават щедро за техните добри предвещания. А онези, които ги съветват как да елиминират техните претенденти за властта - още по-щедро. Светът от пантивека до ден днешен има огромен проблем - властта нерядко, да не кажа постоянно, е в ръцете на алчни и зли хора, които не се борят да дойде Божието Царство в държавата им, а точно обратното - борят се против Божието Царство, създавайки същински ад за сляпо вярващите в тях техни поддръжници. Отвреме навреме тези елити се договарят помежду си или пък от вражди между тях да има войни между народите - така умират тези условно казано 70 000 мъже-претенденти за престола на държавата, защото 70 000 младенци те лесно ще избият, 70 000 юноши също, но 70 000 мъже по-трудно. Мизерията убива мнозина в хватката си, но мракобесието, разбирайте безпросветността за Пътя, Истината и Живота, за Христос, убива много повече.


Историята за Аврам, разкрита в Талмуда и други източници, е много интересна и увлекателна. Сами виждате колко много общи символи присъстват още от рождението на Аврам и Господ Иисус Христос. Не случайно още в първия ред на Евангелието от Матея пише: "Родословието на Исуса Христа, син на Давида, син на Авраама." Месията е духовен син на цар Давид и патриарха Авраам! Съдбата им е една й съща, предначертана - деспотичните владетели ще искат да ги убият, за да запазят властта си над царствата си, но Бог им е дал Светлина Си, за да разкъсат духовния мрак и да счупят оковите на мракобесието. Като Факел в мрака свети Учението на Църквата и просветлява душите на всички, които търсят Спасение, което се постига само чрез Просветление и Помирение с Бога.


Още един съществен момент между двата образа е отиването в Египет, поради една й съща причина - гладът. Слизането на Аврам в Египет е предизвикано поради глада в Ханаанската земя /Битие 12:10/. Отиването на Младенеца в Египет е предизвикано от същия този глад: "Ето, идат дни, казва Господ Иеова, Когато ще изпратя глад на земята, - Не глад за хляб, нито жажда за вода, Но за чуване думите Господни." /Амос 8:11/. Пощръкляването или изперкването /полудяването/ на обитателите на дадена земя води до "слизането в Египет". То се дължи на нечуването на Божия Глас и съответно неизпълняването /неслушането/ на Заповедите Му. Глад за изпълняващи Закона! Царят и неговите войници, които искат да погубят Божия Син, са всъщност онези, които искат да продължат да живеят в беззаконие, себе си да считат за най-вещи в законотворчеството и съда, но бидейки зли, лукави и алчни, те не могат да създадат добър за всички /не само за себе си/ свят, а само поредния кръг на ада за техните поданици... ["Защото сърцето на тия люде е задебеляло И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; Да не би да видят с очите си, И да чуят с ушите си, И да разберат със сърцето си, И да се обърнат, И Аз да ги изцеля"." /Матей 13:15/]


Има един коментар в Мидраша /Genesis III. 5/, който много ясно показва Египет като символ на тъмнината духовна, коментирайки Битие 1:3-4-5: "[Думата] "Светлина" е написана 5 пъти, кореспондирайки с Книгите на Неговата Тора [Петокнижие]. И БОГ КАЗА: ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА кореспондира с книга Генезис /по-скоро трябва да се превежда Зараждане, Раждане, а не познатото Битие/, в която е записано, че Светият, благославен да е Той, се ангажира с творението на Своя свят; И СТАНА СВЕТЛИНА - с книга Изход, в която е казано как Израилтяните излизат от Египет, от тъмнина към светлина; И БОГ ВИДЯ СВЕТЛИНАТА, [ЧЕ БЕШЕ ДОБРО] - с книга Левит, която е пълна с много закони; И БОГ РАЗДЕЛИ СВЕТЛИНАТА [ОТ ТЪМНИНАТА] - с книга Числа, която разделя между тези, които излизат от Египет и тези, които влизат в земята [на Египет]. И БОГ НАРЕЧЕ СВЕТЛИНАТА ДЕН - с книга Второзаконие, която е пълна с много закони. Но [слушателите] биха възразили: Не е ли книга Левит пълна с много закони? [Защо има две подобни позовавания?] Този пасаж се повтаря, именно И БОГ [ВИДЯ СВЕТЛИНАТА И] НАРЕЧЕ СВЕТЛИНАТА ДЕН: вече е сигурно, че светлина и ден са идентични!]"


Както Аврам трябва да излезе от Египет, така и Младенецът: "От Египет повиках Сина Си" /Матей 2:15/ - от земята на робството към земята на свободата, ОТ ТЪМНИНА КЪМ СВЕТЛИНА. В Евангелието на Матея Египет се разглежда като Римска провинция - нейният управител се счита за по-малко зъл от този на Юдея, но все пак за зло /предвид необходимостта да се излезе от Египет/, затова семейството на Младенеца отива там, но всъщност и двете провинции административно са под властта на Кесаря, на Рим. Всъщност Римската империя е новият Египет, от който трябва да излезе Младенецът, разбирайте Израилевия народ. Гладът идва от /слугите на/ завоевателите, а не от израилтяните, верни на Закона. Мракът и Светлината се борят непрестанно. Израилтяните, които са Авраамово семе, като Исаак няма да слязат в Египет, слушайки Гласа Господен /Битие 26:2/. Само които не се боят от всичките злини, случили се на патриарха Аврам и брата му Лот, биха отишли в Египет. Бих казал, че Египетската земя е навсякъде, където не е Юда.