08 януари 2017

АНГЕЛ СЛЕД АНГЕЛ V

АНГЕЛ СЛЕД АНГЕЛ V

====================


Здравейте, приятели!


Дойде зимата - всичко побеля, стана студено, птичките притихнаха... Само огънят в печката бумти весело... Прибрали сме се в кухнята при печката аз, майка и една сюрия котки /бълхите не ги броя, също мравките и паяците/, също компютърът на сестра ми и няколко сопи... Котките не слушат много и само като видят сопата да се върти мирясват...


Времето хвърчи бързо и дойде 2017 г. Честита Нова година! Надявам се и тази година да продължим да громим пънчославието, затова се въоръжете с търпение. Писането става все по-трудно, защото търпението на майка е на изчерпване... Денонощно съм принуден да търпя упреци по свой адрес - кои основателни, кои не, затова и аз трябва да се въоръжа с терпение, стоицизъм и дори непукизъм, за да продължа да громя пънчославието.


В тази тема бих желал да напиша повече за религията на Нимрод, именно Халдейската религия. В момента чета една много интересна книга за Халдея ["CHALDEA FROM THE EARLIEST TIMES TO THE RISE OF ASSYRIA" by Zenaide A. Ragozin, FIFTH EDITION, London, "T. FISHER UNWIN", NEW YORK: G. P. PUTNAM'S SONS, MDCCCXCVI /"ХАЛДЕЯ ОТ НАЙ-РАННИ ВРЕМЕНА ДО ВЪЗХОДА НА АСИРИЯ" от Зенаиде А. Рагозин, ПЕТО ИЗДАНИЕ, Лондон, [Издателство] "Т. ФИШЕР ЪНУИН", НЮ ЙОРК: [Издателство] "Синове на Дж. П. Пътнам", 1896 г./]. Тя е написана от много ерудиран ориенталист, който е запознат същевременно с религията от най-древни времена до наши дни.


В X-та глава на Битие са изредени потомците на Ной с техните потомци. В Мидраша за Битие е написано за всяко име от родословието съответния народ /със своя държава/ от Древността /има много варианти за по-малките държави, направо бъркотия/, но всички коментатори са съгласни, че Шинар /или по-точно Шинеар с ударение на а-то/ е Вавилония, известна повече като Халдея. В тази книга се казва, че и Св. Августин в свой труд ["De Civitate Dei", XVII., 3.] твърди същото: "народи, не човеци" /"Gentes non homines."/.


Мидрашът прокарва основната теза на Юдаизма за Нимрод - че се разбунтувал срещу Господ като станал силен на земята; безбожен ловец на народи пред Господ, който създал своя Империя, в която имало една човеконенавистна религия. Но Вавилон има няколко хиляди години история - от своето създаване до своя край. Като се запознах В ДЕТАЙЛИ с Халдейската религия, а и с историята на Халдея, не смятам, че написаното за Нимрод в Битие 10:8-9 трябва да се разбира за цялото съществуване на Вавилон. Халдейската религия, както ще се убедите след малко, много наподобява на вярванията, свързани с Християнството. По-точно тези вярвания са дошли в Християнството от Халдейската религия. Значи халдейците първи установили на земята една религия, която впоследствие била изкривена до неузнаваемост /спомнете си "заповедите" на "боговете" да се разширява царството с всички сили, т. е. оправдава воденето на войни/, затова била изоставена. Затова Нимрод, т. е. халдейците, се нарича "голям ловец пред Господа", т. е. покорил много народи с тази религия. Древните халдейци първи царували над Вавилон, Ерех /свещен град, заобиколен от некрополис/, Акад и Халне - всичките в Сенаарската земя /Шинеар/. Това е Долна Месопотамия, която е покрай реките Тигър и Ефрат, а от юг граничи с Персийския залив. /"Тигър" означава "Стрела", защото реката е бърза./ Не се казва в Библията да са ги построили халдейците, както се казва за Ниневия, Роовот-Ир и Халах в Асирия, а вероятно са ги завладели от допотопни хора, които са ги построили. Авторът на спомената от мен книга стига до заключението, че тези допотопни хора са Каиновите потомци, които живеят в изгнание, в земята Нод. В "Епосът на Гилгамеш" се разказва за Потопа и за "Ноевия ковчег" - явно това е част от религията на халдейците, а не на тези древни обитатели на Сенаарската земя, завладяни от Нимрод. Въобще много от древните халдейски митове са преписани в Библията, както твърдят на базата на своите изследвания много учени междувпрочем. Бих ви препоръчал още една интересна книга на руски език: "Земля Древнего Двуречья" (мифы, легенды, находки и открытия) от Константин Матвеев и Анатолий Сазонов, Издателство "Молодая гвардия", 1986 г.


Преди да разкажа за Халдейската религия, да кажа още нещо. В печатите на царете, открити върху тухли от палатите им /според английски инженери от XIX-ти век тези печени тухли по нищо не отстъпвали на съвременните; дори били по-добри - издържали хилядолетия/, пише "Царе на Шумир и Акад", като Шумир /Шумер/ е Долна Халдея /Вавилония, Шинеар, Сенаар в Библията/, а Акад - Горна Халдея. Езикът е шумеро-акадски - смесица от два диалекта на един по-древен език. Името "Акад" означава "Планини" или "Планински страни". Религията е шумеро-акадска. Страната е шумеро-акадска.


Не мога да се съглася с автора на този фундаментален труд /първата книга/, че религиозността и говорът са вродени за човека и го разграничават от всички останали същества. Религиозостта, подобно на говора, се придобиват - те са плод на волеви усилия. Бебетата плачат, не говорят. Същото е и с нерелигиозните хора, каквито могат да станат всички в общение с невярващи родители, роднини и приятели - те не говорят с Бога молитвено, а тихо плачат /от гордост/ или се оплакват шумно с пяна на уста /от яд/ на някого от тяхното обкръжение. Но ще се съглася, че говорът и религиозността могат да изправят човека над животинския свят - човек може да се разбере с друг човек без настръхнала грива, крясъци и врясъци, оголени зъби и пламтящи очи, а също може да призове своя Бог на помощ срещу лицемерието и да прави това, което иска другите да правят нему, а не с един аршин да мери, а с друг да отмерва.


В Царската библиотека на Ниневия, столицата на Асирия, са намерени голям брой шумиро-акадски документи на религиозна тематика, написани с клинообразното писмо на глинени плочки. Първи ги дешифрират Сър Хенри Роулисън и д-р Джордж Смит, след което ги издават /в предишна тема съм писал по въпроса/. Колекцията документи може да бъде разделена на три части - отнасяща се "за зли духове", за болести и съдържаща химни и молитви. Пръв успява да реконструира от тези писания религията на древните халдейци френският учен Франсоа Ленорман, който се занимава с Ориенталистика и през последните 15 години до написването на книгата на Зенаиде Розозин е челен изследовател в своя клон по Ориенталски изследвания. Книгата му се казва "La Magie et la Divination chez les Chaldeens" /вероятно се превежда "Магия и Гадаене на Халдейците", 1874-5; немският й превод, 1878/. Успях да намеря превод на книгата на английски език:


masseiana.org

За хората на Шумир и Акад вселената е населена с Духове, които обитават различни сфери или региони. Те персонифицират различните части на вселената, която познават: Небето /Ана/ или Духът /Зи/ на Небето /Ана/, Зи-Ана - върховен по ранг и най-велик по сила. Небето разделят на два региона - най-горно небе, твърд, където са звездите, неподвижно закрепени според тях, и най-долно, където са подвижните небесни тела от Слънчевата система, 7 на брой според тях, които се движат всяко по своя път. Земята, разбирайте земната кора - комбинация от земя и вода, е свързана с небето чрез огромна планина, която като стълб (колона) подкрепя небето. Под земята /земната кора/ има бездънна яма или бездна, в която живеят много зли сили. "Господар на Бездната" е Мул-ге, като "ге" осначава бездна. В Бездната има 7 ужасно зли духове, демони, които се наричат Маскими, и други по-слаби, с различни имена. Земетресения, вулкани и пр. природни катаклизми са тяхно дело. От тези най-страшни Духове се боят по-малките земни Духове, наречени Ануна-ки. Всъщност тези Ануна-ки може да са бесове, болести и тям подобни множества, които влизат в човеците. Те могат да бъдат изгонени от тях чрез заклинания от заклинатели или магьосници. Атмосферата над земята е реалността на Им или Мермер, Вятърът - той движи облаците и бурите. Дъждът не идва от облаците, а от "големия резервоар на Ана", който се намира в Небесния Океан. Максимите са рожби на Бездната, но в по-долното небе също има зли Духове, които първоначално били пратеници на Ана, т. е. ангели на Ана, но от един момент нататък не признавали Върховенството на Ана и станали "бунтовни духове", като тайно направили съзаклятие да извършат грешни дела и били прокудени от твърдта /най-горното небе/ на най-долното небе - това са "падналите ангели", с които започва всяко Християнско вероучение. Земята, т.е. земната кора, плува като риба или като кораб в Небесния Океан, а нейният Дух се нарича Еа. Има неизказано много множества демони, които нападат човека във всевъзможни форми - не само телесни, но и вредящи на морала му. Те "открадват детето от коленете на бащата", "изгонват сина от бащиния дом", "крадат дни от Небето, които правят зли дни" и т. н. Най-ужасната банда е тази на болестите - предвожда се от Намтар или Дибара, демона на заразната болест, Идпа, което ще рече треска. Намтар е пръв служител на Смъртта, Нин-ге, "Жената на Бездната" - там отиват мъртвите. Според други тълкувания отиват във "Великия град" /Уру-гал/, "Великата страна" /Ки-гал/, управляван от "Жената на Великата страна" /Нин-ки-гал/.


Митологията е плод на философско-поетическия гений на народите от Древността. Цялата митология не идва в Християнството в суров вид - доста е отпаднала, но доста и остава. В Християнството Отецът на Сина е на небеса /Матей 6:9; Лука 11:2/, върховен по ранг и сила. Всички богове изчезват - остава само Един всемогъщ, троичен по лица, но единосъщен - Отец, Син и Свети Дух. Но ако се вгледаме в Новия Завет, ще видим, че още има остатъци от тази древна философия, властвала над света на древните хилядолетия. Да си спомним историята с бесноватия и свинете, Лука 8:22-37. Бесовете, Ануна-ките, се боят да отидат в бездната, при Максимите. Всъщност тези Ануна-ки - бесове, болести и тям подобни множества, които влизат в човеците - както са влезли, така могат и да излязат от тях. Те могат да бъдат изгонени от тях, както Исус изгонва 7 бяса от Мария Магдалена например /Лука 8:2; Марк 16:9/ или излекува тъщата на ап. Петър от треска /Матей 8:14-15; Марк 1:30-31; Лука 4:38-39/. В историята за маловерието /Матей 8:23-26/ природните стихии са персонифицирани, ако забелязвате - вятърът и водата се подчиняват на Христос като живи същества, просто защото и те са Духове според Халдейската религия.


Какви точно бесове е изгонил от Мария Магдалена Исус Христос не знам, но какви бесове бих изгонил аз от една днешна бесновата жена, ще ви кажа. Мазане с червила, сенки за очи и пр. козметика с цел съблазняване на отсрещния пол чрез въздействие на очите /над 90 % от информацията за света идва чрез очите/, бих посегнал на някоя друга модна линия, която е "фешън" според разни платени драскачи и модни "специалисти", обслужващи интересите на определени посредствени модни дизайнери, но най-вече бих се опълчил на амбицията й да хвърчи в облаците като мечтае за богат мъж, който може да задоволи всички нейни капризи, отхвърляйки един благороден мъж. Евреите като са станали Римска провинция и всякакви хора са дошли при тях - всеки със своя /порочен/ свят, със своите стремежи... Израел пак трябвало да излиза от Ур Халдейски като изгори огъня, който отдалечава Божия народ от Обетованата земя... Затова бил нужен Христос - да открие на чадата Израилеви, че някога Аврам излязал, не бягайки от Огъня, Който като Светлината на Слънцето, разсича Мрака, и за Която Виделина говори сам Исус на Учениците си /Матей 5:14/, а от онзи огън на Нимрод, на силния властови елит, който иска да унищожи като в пещ всеки Велик баща, който иска да поведе народа извън робството на Мрака... Този елит се бори да бъде обществото една аморфна маса, която приема всяка форма, в която я излеят слугите на Максимите между човеците, за да дойде адът на земята и те да се развихрят като у дома си...


Максимите са тук, крадат години от Небето и ги правят зли години... Не тържествува Православието, а пънчославието... Нямам братя во Христа, на които да кажа болката си и те да я отнемат от сърцето ми - мога само да пиша в блога си стенания и вопли до безкрай на моите приятели... Днес аз не виждам да се изпълнява Новата заповед на Христос, а ако има такива - те са малцина... Да се възлюбят братята означава да се поведе борба с Бездната, с нейните адски изчадия! Но днес няма такива като самия Христос, които да имат и да дадат власт и сила на своите последователи да изгонват бесове и да лекуват болните човешки души... Няма християни да гонят телесните и душевните болести с "дух и истина" /Йоан 4:24/, а разни далавераджии правят пари на гърба на болните - червени кръстове и полумесеци се надпреварват да се борят с телесните болести като взимат пари от дарения и ги дават на големите фармацевтични компании за лекарства, от които полза мижава, да не кажа никаква... Най-страшни са заразните болести според халдейците, а и според съвременните учени - днес едни са болни, утре ще бъдат други, които са гледали безучастно страдащите и не са направили нищо за болните вчера, но са били заразени междувременно! Днес има много заразни болести, които убиват милиони - малария, СПИН, туберкулоза и още много други, но няма кой да пресуши блатата, в които се развъждат маларийните комари, няма кой да се изправи срещу всички заразни болести не от страната на печалбата в долари и злато, а да помисли за света утре некомерсиално, от гледна точка на общото благо... Векове наред в най-бедните днес страни са били богатите "християнски" европейски колониални държави, които са ограбвали ресурсите им най-вече - те не са мислили в перспектива и сега виждаме каква хуманитарна катастрофа е там, в Африка най-вече...


Пънчославните не гонят злите духове от своя свят, от душите си, защото атеистите им втълпяват, че те трябва да са рационални, да мислят трезво и да не се хващат на разни фантасмагории, че има зли духове. Екзорсизмът се счита за някаква изключително трудна работа, която само обучени падрета могат да практикуват - опасна и злокобна /поне според филмите, които дават по телевизията/, към която се прибягва след разрешение на консилиум падрета. Други пънчославни освен пънчославните падрета не се наемат да гонят зли духове - явно молитвите им не са толкова силни... А халдейците са ги гонили масово, при все че са били повече като шамани според учените-ориенталисти. Както биха казали истинските християни, вярващите са царство свещеници, свет народ /Изход 19:6; Откровение 5:10/! Делата им са свети, защото Отец им е Светлината /Матей 5:16/! Пънчославните чакат Второто пришествие - тогава техният господ ще ги възнагради с един осможилест бич, да се шибат отвреме-навреме, за да изгонят бесовете от плътта им, която не е била умъртвена с Пост и Молитва, та затова да я умъртвят от бой...


Накрая да цитирам нещо, което ми попадна докато четях един форум - какъв демон властва в падналата църква, ако може да се нарече църква /написаното е твърде усукано - явно днешните богослови не могат да се изразяват просто и разбираемо, но вярвам, че ще схванете основния смисъл/:


"Днешното време обаче налага твърде сериозна подготовка, макар и да има твърде много свещеници с отлични богословски дипломи и крайно неподготвени за пастирско душегрижие. Вината я намирам у църковната иерархия, която е загрижена от расносци и енорийските храмове да носят доходи, вместо от реално душеспасение на поверените от Бога човешки души. Затова и храмовете са с малки изключения душевни врачебници и болшинството са театрални зрелища или доходни супермаркети с обиграни расоносни касиери, обслужващи потока от религиозни потребности на тълпата, която с многото палени свещи няма нищо общо с народа Божи или реалното християнство.


...


Ако ми е позволена препоръка, бих дръзнал да изразя мнение, че първом човек трябва да се ограмоти за себе си и после да прави крачка да води другите към Царството небесно. От скромните ми наблюдения съм стигнал до извода, че всяка енория си има своите потребности от пастирско душегрижие. Крайно неправилно е свещеническото разбиране, че едно научаване на богослужебния ред и един сборник от проповеди са предостатъчни. За момента всеобщата практика е точно такава - яко размахване кадилницата в обайване на хлябове и трапези, както и безсмислено преписани или издекламирани проповеди за отбиване на номера. Това не е душеспасение, не е и свещенство по чина Мелхиседеков, а селендурска каруцарщина. Непогрешимата Църква съгрешава смъртно, ръкополагайки требничари, които превръщат Царството на благодатта в долнопробен супермаркет." /prokimen, юни 12, 2013/


[forums.pravoslavie.bg]


Да-а-а... Богословски факултет на Софийския и Ш/о/уменския университет бълват кадри, които като някогашните халдейски заклинатели се надпреварват с многословие и ритуали да омаят паството си да им дадат паричките си, за да има какво да ядат те самите, а Царството Божие с неговата Трапеза остава за "оня свят"... Днес църква и държава демонстрират хармония - министър-председател и президент са в първите редици на вярващите по големите църковни празници, в костюми, ръсят бисери как само Господ щял да ни оправи, но Господ не е в сърцата и душите им и няма кой да ни оправи...


Съжалявам, че започнах новата година с тази тема, но това ми е на сърцето... Бездната е там, където са нейните изчадия! Борете се с тях!