10 юни 2013

МЕНХИР

====================
Здравейте, приятели!

Няма все още желаещи да спонсорират кампанията срещу пънчославието, затова единствено мога да започна с идеологическото проваляне на пънчославието посредством моите писания. Ако искате да си останете пънчославен В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не четете написаното, защото вашата пънчославна глава ще бъде разбита с боздуган!!!

Като първа стъпка за разгромяване на пънчославието разработих плана "МЕНХИР". Този план предвижда да бъде изградено древно съоръжение, подобно на изгражданите през Неолита, Бронзовата епоха, Желязната епоха, а дори и през ранната Гръко-Римската епоха, в което ще се почита МЕНХИР. Както може да прочетете в Уикито /предоставям английския текст, тъй като българският текст за менхира е "изсмукан от пръстите"/, менхир идва от френски /"мен" - камък, "хир" - дълъг/, т. е. дълъг камък, стоящ изправен.

http://en.wikipedia.org/wiki/Menhirs

Менхири има в целия древен свят. В Уикито признават, че "Practically nothing is known of the social organization or religious beliefs of the people who erected the menhirs.", именно "Практически нищо не се знае за социалната организация или религиозните вярвания на хората, които са издигнали менхирите." Е, аз ще ви дам моето тълкувание за какво служат, а ако посетите моя бъдещ център за борба с пънчославието, ще се убедите, че служат точно затова.

Ето един менхир, който ще ни свърши работа:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kerloas_menhir.JPG

Търся доброволци да изсечем от скала такъв менхир, да го пренесем до равно място и да го забием в земята. Като го забием в земята, вече имаме туристическа забележителност и може да ни включат в туристическата карта на България - всеки желаещ да се покланя на нашия МЕНХИР е добре дошъл. Но трябва имот в равнина, където да е разрешено да се прави траен градеж - предполагам, че да се издаде разрешително за забиване на менхир във вашата нива струва доста скъпо и без такова може да дойде онази комисия по незаконно строителство и да ни премахнат менхира за наша сметка. С други думи - имате земя, за която плащате данък, но без разрешително за строеж на туристически обект нямате право да строите такъв на своята земя - трябва да "кихнете" парички на държавата, да я подкупите, за да ви развърже ръцете... Затова не вярвам този проект да стартира в близките 10 години, най-вече предвид масовото обедняване на българите, които от "кихане" нямат средства за инвестиции. Но може да се кандидатства по някоя европейска програма, но честно да си призная не съм много по действието, повече съм по даването на идеи, затова с удоволствие бих се кооперирал с хора на действието, които ще работят за двама, или поне за човек и половина. :)

На всички посетители един екскурзовод ще обяснява, че това е менхир, издигнат не от праисторическите хора, а от съвременни хора, за да се борят с пънчославието. Предполагам, че зер-зер са дошли дотук, посетителите ще поискат да узнаят какво е пънчославието. Екскурзоводът ще им обясни, че пънчославието е религията на пънчославните - те например не биха отдали почит на МЕНХИРА ни, защото смятат, че той е просто камък, а не символ на нещо. Ако ги попитате защо древните са издигнали толкова много менхири, те ще ви кажат: Защото са заблудени, че камъните са нещо повече от камъни! Но ако настоявате да се вгледат в менхира, не виждат ли нещо странно, те ще гледат, гледат, а накрая ще кажат: Колкото й да гледаме камъкът си остава камък... А ако ги попитате защо мястото е равно като тепсия, те ще кажат: Очевидно е, че древните не са били в ред, щом са забили този камък в равнината, а не на някое възвишение, за да се вижда отдалече... Сега може да ги попитате биха ли участвали в малък експеримент, стига да искат да бъдат ПРОСВЕТЕНИ с ДРЕВНАТА МЪДРОСТ - някои ще откажат категорично, но предполагам, че ще има и такива, които ще се навият да участват, за шоуто дето се казва, а скептиците ще останат да зяпат сеир...

Да си представим, че разполагаме с 20 мъже и жени, които искат да разберат защо е издигнат този МЕНХИР и как посредством НЕГО пънчославието ще бъде громено. На всички преди това се измерва кръвното налягане и се отстраняват хората, които не могат да вършат по-тежка физическа работа, за да не пострадат.

Всички мераклии и зяпачи се събират на инструктаж: Менхирът представлява основната централна колона на древна сграда /светилище, къща за хора, обор за животни, склад за провизии/, която носи дървена покривна конструкция /затова е такава и самата форма на менхира - стеснява се нагоре, конусовидно, за да държи централния пръстен на покрива, а върхът на самия менхир стърчи над покрива, като шип на чадър [има конструктивна вариация - страничните стени са вертикални или необработени, с произволна геометрия, а върхът е плосък, хоризонтален, върху който ляга самият покрив, скривайки менхира под него]/. Наблизо има дърводелска работилница, където с РЪЧЕН ТРУД се подготвят материалите за нашата постройка /древна къща/: желаещите да режат с трион "Дружба", да белят кората на дървета или да пробиват отвори със свредел могат да заповядат, а така също ще се запознаят с модела на самата къща, който ще бъде построен от доброволци като тях, които желаят да бъдат ПРОСВЕТЕНИ. МЕНХИРЪТ ПОДПИРА НЕБЕТО, А ТАКА СЪЩО СВЪРЗВА НЕБЕТО СЪС ЗЕМЯТА - ТОЙ Е ТИТАНЪТ, КОЙТО ДЪРЖИ НЕБЕТО!!! Докато се трудят желаещите, може да им се носи изворна вода с менци, с кобилица на гръб, от облечени в български носии девойки, да се налива в бардуци и да им се демонстрира как се пие вода от бардук, за да не се объркат и да се залеят, а като капнат от бачкане може да преспят в местно хотелче... Предполагам, че европейците ще останат изненадани да научат, че менхирите са останки от праисторически сгради, а Стоун хендж не е астрономическа обсерватория, а древен дом, който някога е носил дървена покривна конструкция, а в него са живели древните /подобни кромлехи /от бретонски "кром" - кръг, "лех" - камък, кръг от камъни/ има и на много други места, включително на Балканите - това са останки от древни къщи/. Някой може да каже: Не ми трябва "МЕНХИР", ще си построя праисторическа къща без него... Да, за какво ми е "ТИТАН", мога и с обикновено дърво да "ДЪРЖА НЕБЕТО", а даже и не ми трябва да "СВЪРЗВАМ НЕБЕТО СЪС ЗЕМЯТА"... Желаещите могат да строят къща без менхир, но бъдете сигурни, че някоя зима, когато снегът на покрива стане 1 метър дебел, и започне да се сляга и стане по-мокър, покривната конструкция няма да може да изпързаля снега, защото отгоре няма балатум или ламарина, а и покривът не е толкова стръмен като днешните островърхи къщи на север, ще се чуе едно мощно ТРЯС и ще остане само външният обръч, носещ гредите на покрива...

Надявам се мълвата за древната къща да привлече желаещи от цял свят да я построят, а на неискащите МЕНХИРА да се показва срутената къща, построена от доброволци, които не вярват в "митове"...

За изгладнелите от РЪЧЕН ТРУД туристи може да се предвиди малко ресторантче, където срещу заплащане на нашенски цени /а не надути десеторно!/ да могат да хапнат и пийнат. Ако желаят, могат да дарят средства за закупуване на инструменти, дървен материал и развитие на инфраструктурата. АКО НЕБЕТО СТОИ НА РАМЕНЕТЕ НА ТИТАН, В ТАЯ КЪЩА ЩЕ ИЗРАСТЕ ПОКОЛЕНИЕТО НА СЪГРАДИЛИТЕ Я, КОЕТО НА СВОЙ РЕД ЩЕ ПОДНОВИ ПОКРИВА НА КЪЩАТА, ОПИРАЙКИ ГО В МЕНХИРА НА ПРЕДЦИТЕ СИ, ЗА ДА ИЗРАСТНЕ И ТЯХНОТО ПОКОЛЕНИЕ, И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.

Желаещите да продължат борбата с пънчославието могат да посетят останалите центрове - да им се предостави брошура как да ги намерят. Ако бъдат събрани достатъчно средства, ще бъде оборудвана "праисторическата" къща и ще стане годна за обитаване целогодишно - може да се настанят доброволци, които да бъдат облечени в "праисторически" дрехи и да говорят с мимики и жестове, а преводач да превежда на съответния език, а така също и на различни езици, според аудиторията, разказвайки различни истории за пънчославието. Ученици от училищата ще могат да се запознаят очи в очи с праисторията и да научат как да се борят с пънчославието, а туристите ще могат да се поздравят с "праисторически" ЧОВЕК, който отдава почит на своя МЕНХИР, държащ НЕБЕТО НАД ЗЕМЯТА...

[Повече за древните мегалитни съоръжения на Балканите от един български сайт:

http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/MegalithCulture.html
http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/BalkanMegaliths.html
http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/Bulgaria/MegInBg.html

Авторите на сайта, любители, пишат:

http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/WhatAreTheMegaliths.html

"КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МЕГАЛИТИТЕ? - Никой не може да даде доказуем и всеобщ отговор. Трудностите са няколко.

ПЪРВА ТРУДНОСТ. Мегалитните паметници произлизат от една безписмена епоха. Така че се налага само да гадаем, опирайки се на емоционално-естетическия си опит от по-късните времена. Така в нашите преценки се намесва силен вероятностен елемент, който по принцип не може да се отстрани.

ВТОРА ТРУДНОСТ. Мегалитите са създавани в продължение на 4 хилядолетия в един огромен район из цяла Евразия. Никой не може да гарантира, че са създавани по една и съща идеология и с една и съща цел толкова дълго време и от толкова различни човешки общности по толкова отдалечени кътчета на Евразия. Твърде вероятно е замисълът да е варирал в пространството и времето. Постоянен остава само архитектурният подход в градежа, постановката на строителната задача и основните начини за решаването й."

Е, аз ви казвам за какво служат менхирите /менхирите са мегалити, подобно на долмените и кромлехите; единичните менхири се наричат също така монолити/, пък ако не вярвате - да построим две праисторически къщи, една с менхир и една без, да видим коя ще издържи по-дълго време. Покрай разгромяването на пънчославието ще помогнем на хората на науката - някои учени не могат да спят от такива загадки. :)]

Няма коментари:

Публикуване на коментар