13 октомври 2011

НЕСТИНАРИ

====================
Здравейте, приятели!

За произвола мога да пиша много, но се страхувам да не ви гръмне главата от информация.

Чудя се откъде идва този характерен български обичай някой да върви по жарава бос, сиреч нестинарството. И достигам до прозрението, че НАШИЯТ ЖИВОТ Е ЖАРАВАТА, А НИЕ СМЕ НЕСТИНАРИТЕ...

С три истории ще ви ПОКАЖА за пореден път, че ПРОИЗВОЛЪТ Е ПЪЛНОВЛАСТЕН ГОСПОДАР. Но ще ви дам и СЕКИРА, с която да МУ отсечете ГЛАВАТА.

Наближават изборите за кметове и общински съветници. По вестниците има снимки на кандидатите, по местните телевизии се въртят рекламни клипове, лепят се плакати... За пореден път гласоподавателите се призовават към урните, ЗА ДА ПРОМЕНЯТ БЪЛГАРИЯ СЪС СВОЯ /НАКАЗАТЕЛЕН/ ВОТ, но тези техни действия ще противостоят ли на ПРОИЗВОЛА? Три истории, които ще ви покажат, че ПРОИЗВОЛЪТ /освен управленски/ е и набор от действия на САМИТЕ управлявани, ДОПУСКАН от управляващите.

Искам да ви разкажа най-първо как Общинската управа /Нали помните колелцата А, Б, В...!/ позволи да се случи едно безобразие, но никой от визираните по никакъв начин НЯМА да спре извършения и вършещия се ПРОИЗВОЛ, защото НЯМА РЕГИСТРИРАНЕ НА НЕРЕДНОСТИТЕ ОТ ВЕЩИ ЛИЦА, А САМО ВСИЧКИ СЕ ПОДПИСВАТ НАВСЯКЪДЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е О.К. И БЕЗ ИЗЛИШНИ ФОРМАЛНОСТИ СЕ ПРЕМИНАВА НАТАТЪК. Ето точно какво се случи една година, вече не помня точно коя, но беше по времето на Прехода: беше решено от споменатите начело с кмета да се прекара газ из целия град, да се подменят тръбите за вода, всякакви кабели под пътя, както и да се сложат нови бордюри, да се направи нов тротоар, нови шахти, да се положи нов асфалт. Ще кажете: Похвално! Да, но за целта фирмата-изпълнител разби навсякъде - работниците прокопаха в дворовете изкопи, за да прокарат новите гумени тръби за водата, НО не си оправиха всичко както си беше - само нахвърляха пръстта обратно, без да я трамбоват, без да циментират и пр. - така оставиха всичко. За капак дигнаха нивото на улицата и нашите гаражи останаха БЛОКИРАНИ! Ортакът, вече познатият ви, понеже има кола, която от време на време вкарва в гаража /понеже някакъв чупи предните огледалца на колите и стоповете/, извади една шлифовалка и отряза пантите. Безмалко да ги завари неправилно, но добре че бях там. Той ми вика, че все някога щял да улучи да ги направи както трябва, затова не му се налагало да планира какво ще прави. ПРОСВЕТНА ми, че и той е от баш-майсторите, които ни ремонтираха пътя. Тяхната максима явно е следната, перифразирам - ВСЕ НЯКОГА ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО КАКТО ТРЯБВА, НО ДОТОГАВА ЩЕ Е КАКТО ДОЙДЕ.

Втората история е кулминацията на над 40 годишна прелюдия. Къщата ни се снабдява с ток през съседна къща, която се снабдява с ток от един дирек на не повече от 20 метра. За тези над 40 години не се е намерил начин да се направи дирек по-наблизо и това статукво си продължава. Трябва ти джобно фенерче, за да си отключиш вечер, по тъмно. Ще отворя една скоба - има лица в Общината, които получават пари, затова че подобряват инфраструктурата на града, но както може да се убедите от много, ама много подобни примери, няма кой да ги накара да работят ЗДРАВО. Затварям скобата. Та кабелът минаваше през тавана на съседите и когато валеше дъжд имаше диско, като нерядко гърмяха крушки. Казвам минаваше, защото от ЧЕЗ ни удостоиха с нова електропреносна мрежа, а електромерите на двете къщи изнесоха на общо табло на улицата /държат ги под ключ - когато електромер спре на дневна тарифа си мълчат, когато спре на нощна тарифа пищят - електромерите често се повреждат, виж по-долу защо/. Ще ви разкажа тази невероятна история, за да видите, че РАБОТАТА БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЛАН, Т. Е. КАКТО ДОЙДЕ, Е ПРАКТИКА, А НЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. ДОРИ ЗА КОМПАНИЯ КАТО ЧЕЗ! Ето точно какво се случи. След поредния напън, един ден от ЧЕЗ дойдоха - цяла бригада. Разпънаха жиците и след като спряха тока от стълба започнаха да режат старите жици и да мислят как да заобиколят тавана на съседите - спряха се на външната им фасада, а оттам опънаха носеща жица с нашите кабели до нас. След няколко часа вече отиваха към приключване и тъкмо събираха екипировката, когато ОТНЯКЪДЕ изникна един набит чичко и се развика НА ПОЖАР. Оказа се някакъв експерт от газовата компания, газифицирала града. А ел-таблото било над самата тръба на газта /за нас/. По закон трябвало да бъде на няколко метра от тази тръба, най-малко. Дигна се глъчка, този чичко настояваше да види ПЛАНА, но такъв очевидно НЯМАШЕ. Един младок се оказа главният инженер и се засуети като муха без глава - примигна няколко пъти и хайде, ще местят таблото на нужното разстояние. Преместиха го... ТОЧНО ПОД ЕДИН УЛЕЙ НА СТРЯХАТА - ЗИМЕ ЕДНА ОГРОМНА ВИЗУЛКА ЗАПЛАШВА ДА ПРЕЧУКА ТОЗИ, КОЙТО СЕ ОСМЕЛИ ДА ПРИПАРИ ДО ТАБЛОТО. А ЦЯЛОТО ТАБЛО Е МОКРО ВИНАГИ, КОГАТО ВАЛИ ДЪЖД. /Предполагам това е и причината за честите аварии - трябва да се направи само една козирка над таблото, но фасадата на къщата е чужда собственост и предполагам, че трябва да се иска съгласието на собственика./

И третата история ще ви ПОКАЖЕ, ЧЕ ПРОИЗВОЛЪТ Е ПЪЛНОВЛАСТЕН ГОСПОДАР. Тук са намесени местните евангелисти. Какви молитви са се молили, нямам представа, но единствената градска баня беше направена на евангелска църква! Така незнайно колко се дръгнат като крастави кучета, невиждали баня години. Чест прави на някои вярващи, че скришно от невярващите си роднини пускат тези некъпани хора в баните си, за да се окъпят. Познавам един такъв вярващ - бяха му откраднали паспорта, парите и GSM-а, в опитите му да се прави на добрия самарянин. Пред невярващите си роднини той упорито повтаряше, че ги е изгубил, докато се разхождал.

Но КАК може да бъде преустановен този ПРОИЗВОЛ? Аз лично не искам да съм ЗАЛОЖНИК НА ПРОИЗВОЛА, а и мои приятели и роднини също. Предполагам, че има още много, които не са съгласни с това статукво. НИКАКВИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ НЕ МОГАТ ДА ПОТУШАТ ОГЪНЯ ПОД КРАКАТА НИ, ЗАЩОТО ПРОБЛЕМЪТ Е В САМИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ! ОТ ЕДНА СТРАНА МНОЗИНА ОТ ТЯХ ЧИСТО И ПРОСТО СА СЛЕПИ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, А ОТ ДРУГА НИКОЙ НЕ ИМ ОТВАРЯ ОЧИТЕ, ЗА ДА ВИДЯТ ТЯХНАТА ОБЩИНА ТАКАВА, КАКВАТО Е, КАКВАТО Я ПРАВЯТ САМИТЕ ТЕ, А НЕ ТАКАВА, КАКВОТО Я ИЗКАРВАТ УПРАВНИЦИТЕ. ИСКАМ ДА НАБЛЕГНА НА ФАКТА, ЧЕ НЯМА МЕХАНИЗЪМ, КОЙТО ДА ПРЕДСТАВЯ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО ПРОИЗВОЛА НА ОБЩЕСТВОТО, НЕВЪЗПРЯН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ГЛЕДАН НЕ ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА "ИЗРЯДНИТЕ" ДОКУМЕНТИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, НО ИМЕННО ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УПРАВЛЯВАНИТЕ. ДАВАМ ВИ ЕДНА ИДЕЯ ЗА ИЗХОД ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ - ДА СЕ НАПРАВИ ОБРАТНА ВРЪЗКА, ИМЕННО КАК УПРАВЛЯВАНИТЕ ОЦЕНЯВАТ УПРАВЛЕНИЕТО. ДА ИЗЯВЯТ СВОЯ ГЛАС, НО НЕ В ТЪМНАТА СТАИЧКА, НА СКРИТО, КАТО ЧУМЕРЯТ ВЕЖДИ НА НЯКОГО, КАТО ПРОКЛИНАТ И НАРЕЖДАТ... ИЛИ ПЪК КАТО БЛАГОСЛАВЯТ НЯКОГО, С БЛАГ ПОГЛЕД. ЗАЩО ДА НЕ ИЗКАЗВАМЕ НА ГЛАС НЕДОВОЛСТВОТО СИ, РЕСПЕКТИВНО ВЪЗТОРГА СИ, А ДА ГИ ПОТУЛВАМЕ? УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ, РЕСПЕКТИВНО СЕЛЯНИТЕ, ТРЯБВА ЗА ТЯХНО ДОБРО ДА СЕ СЪБЕРАТ НА БРИФИНГ, НА КРЪГЛА МАСА, ЗА ДА ИЗРАЗЯТ СВОЯТА ОЦЕНКА - ОТ КАКВО СА ДОВОЛНИ, ОТ КАКВО СА НЕДОВОЛНИ, СЪОТВЕТНО С ПИСМЕН, СНИМКОВ ИЛИ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ДА СЕ ОНАГЛЕДИ ВЪВЕДЕНИЯТ РЕД И ПРОИЗВОЛ. ЗАКОНОВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДВИДИ ЕДИН МЕЖДИНЕН 6 МЕСЕЧЕН ПЕРИОД НА ВСЕКИ 2 ГОДИНИ, В КОЙТО ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ АКТИВНО В МЕРОПРИЯТИЕТО ПО УСТАНОВЯВАНЕ РЕАЛНО СВЪРШЕНАТА РАБОТА ОТ КМЕТА, ОБЩИНСКАТА УПРАВА И ВСИЧКИ ПОДВЛАСТНИ ИМ СТРУКТУРИ. СЪЩО ТАКА Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЛИКВИДАЦИОННА КОМИСИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА СЪЗДАДЕНИЯ ПРОИЗВОЛ ОТ СТРАНА НА СПОМЕНАТИТЕ. ЗАЩО ЩЕ СИ ЧЕШИМ ЕЗИЦИТЕ, АКО НЯМА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ, ИМЕННО БОРБА С ПРОИЗВОЛА, ДО НЕГОВИЯ РАЗГРОМ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар