29 юли 2014

ПОБЕДА III

====================
Здравейте, приятели!

ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ И ЩЕ ПРОМЕНИШ ЖИВОТА СИ! С тази мисъл искам да започна тази тема, в която ще ви разкажа КАКВО Е СОЦИАЛИЗМЪТ с нагледни примери. Ще се спра върху социалистическото преустройство на селското стопанство.

"Социалистическо преустройство на селското стопанство

Едно от първите мероприятия на пролетарската власт в страните, тръгнали по пътя на социализма, е провеждането на поземлена реформа чрез конфискуване земята на експлоататорите и предаването й в ръцете на трудещите се селяни.

Като разработваше аграрната програма на комунистическата партия, В. И. Ленин предвиждаше, че поземлените реформи в различните страни могат да се осъществят както с национализация на цялата земя, така и чрез предаване земята в частна собственост на селяните.

Това предвиждане на В. И. Ленин бе потвърдено напълно от историческия опит на диктатурата на пролетариата. Така например в СССР веднага след победата на социалистическата революция цялата земя бе национализирана. Земята бе предадена на селяните за вечно и безплатно ползване, но неин собственик си оставаше държавата. В страните с народна демокрация бе конфискувана земята на едрите земевладелци. По-голяма част от конфискуваната земя е предадена в частна собственост на селяните. Национализирана бе само част от земята, на която са организирани държавни предприятия.

Но нито национализацията на земята, нито разделянето й между селяните сами по себе си довеждат до възникване на созиалистически производствени отношения в селото.

Господстващата стопанска форма в селото след поземлената реформа продължава да си остава дребнособственическото, частно селско стопанство. А социализмът предполага обобществяване на средствата за производство не само в промишлеността, но и в селското стопанство.

Необходимостта от преминаване към едро социалистическо производство в селското стопанство произтича от това, че социализмът не може да се изгражда върху противоположни основи: върху основата на едрата социалистическа промишленост и върху основата на раздробеното и изостанало дребноселско стопанство. Раздробеността, разпокъсаността на дребните селски стопанства пречи да се прилагат машини и модерна техника. Тези стопанства дават твърде малко стокова продукция, тъй като производителността в тях е твърде ниска.

При това положение не е възможно да се осигури на населението на растящите индустриални градове достатъчно количество хранителни продукти, а на промишлеността - селскостопански суровини. Не може и да се повдигне съществено благосъстоянието на самите селяни. Като изтъква необходимостта да се премине към едро социалистическо производство в селото, В. И. Ленин казва, че "дребното стопанство не може да се изтръгне от нуждата".

Пътищата и методите на социалистическо преустройство на селското стопанство бяха разработени от В. И. Ленин в неговия кооперативен план.

В. И. Ленин показа принципната, основната отлика на кооперацията в условията на диктатурата на пролетариата от кооперацията в условията на капитализма, като изтъкна, че развитието на кооперацията при диктатурата на пролетариата и при собственост на държавата върху най-важните средства за производство е тъждествено на развитието на социализма. Преминаването на селяните към едро кооперативно производство дава възможност да бъде снабдено селското стопанство с нова машинна техника.

Същевременно кооперацията е най-простият, лек и достъпен за селяните път към социализма. В. И. Ленин казва, че кооперацията е такава форма на изграждане на социализма в селото, в която може да вземе участие "всеки дребен селянин".

Като изхождаше от това, В. И. Ленин изтъкна като извънредно важна задача на социалистическото строителство да се разширява всестранно кооперирането на селяните.

В. И. Ленин посочи и по какъв начин трябва да се осъществява социалистическото преустройство на селското стопанство. Той обоснова принципа на доброволността, който се състои в това, че не бива насилствено да се натрапват на селяните социалистическите реформи на стопанска дейност, кооперативното движение не бива да се декретира.

Втори много важен принцип на Лениновия кооперативен план е внедряването на кооперацията да става постепенно, като се почне от най-простите й форми. От потребителната, снабдително-пласментната, кредитната кооперация към най-простите производителни кооперации, от най-простите производителни кооперации към кооперацията от социалистически тип - такъв е основният път на селянина към социализма.

Развитието на най-простите форми на кооперация в областта на снабдяването, пласмента и кредита, положителният опит в работата на първите колективни и държавни стопанства на практика показват на селяните предимствата на едрото социалистическо стопанство в земеделието, създават у тях навици за колективно водене на стопанството.

Най-важни условия за успешно коопериране на селското стопанство са: социалистическото строителство в селото да бъде ръководено от работническата класа и подпомагано от страна на пролетарската държава. Подпомагането от страна на държавата се изразява в най-различни форми - в предоставяне на селяните нови селскостопански машини, трактори, кредити в пари и семена и т. н.

Кооперативният план на В. И. Ленин бе осъществен за пръв път в СССР. Огромната възпитателна и организационна работа, извършена от комунистическата партия и съветската държава, доведе до това, че през втората половина на 1929 г. селяните в СССР решително се ориентираха към колхозите. Към колхозите се насочи среднякът, т. е. основаната селска маса. Така в съветското село започна процес на пълна колективизация. Благодарение на пълната колективизация бе ликвидирана най-многочислената експлоататорска класа в страната - класата на кулаците. Проблемата "кой кого" бе успешно решена в полза на социализма не само в града, но и в селото.

Пълната колективизация даде на съветската власт социалистическа база не само в най-обширния и жизнено необходим, но и в най-изостаналия отрасъл на народното стопанство - в селското стопанство. Селското стопанство започна да се развива върху основа, еднотипна с основата на промишлеността - върху основата на обществената собственост върху средствата за производство.

Основната форма на колективно стопанство в нашето село стана селскостопанският артел [Когато на български се говори за колхоз, обикновено се разбира именно тази основна форма на колективно стопанство. - Бележка на българския редактор], т. е. такава форма на колективно стопанство, която се изгражда въз основа на обобществяването на основните средства за производство на селяните и въз основа на техния колективен труд при едновременно запазване на личното спомагателно стопанство на колхозниците. Селскостопанският артел осигурява правилното съчетаване на личните интереси на колхозниците с техните обществени интереси и спомага успешно за развитието на производителните сили в селското стопанство.

Колективизацията в СССР даде възможност да се създаде в продължение на няколко години най-едрото в света социалистическо селско стопанство, основано на най-висока техника, да се даде на страната повече стокова продукция. Тя откри пътя за рязко повдигане на благосъстоянието на колхозните селяни.

По пътя, прокаран за пръв път от трудещите се селяни в Съветския съюз, уверено вървят селяните с народна демокрация. Сега вече е завършено в основни линии или е на привършване социалистическото преустройство на селското стопанство в КНР, България, КНДР, МНР, Чехословакия, Албания, Румъния. Големи успехи в тази насока постигнаха трудещите се и в другите страни от социалистическия лагер.

Опитът на Съветския съюз и на другите социалистически страни показва, че основните принципи на Лениновия кооперативен план важат за всяка страна, тръгнала по пътя на социализма.

Същевременно в отделни социалистически страни могат да се проявят техни конкретни особености при кооперирането на селските стопанства.

Така например в процеса на социалистическото преустройство на селското стопанство в страните с народна демокрация, в които земята бе разпределена и предадена в собственост на селяните, възникнаха такива преходни форми на кооперативни стопанства, които не можаха да се разпространят в нашата страна. В тези кооперативни стопанства земята си оставаше собственост на селяните кооператори, а разпределението на доходите ставаше не само според вложения труд, но и според количеството и качеството на земята, предадена на кооперацията.

В Китайската народна република веднага след завършването на социалистическото преустройство на селското стопанство се премина от сравнително малките кооперативи към едри многоотраслови народни комуни.

Прилагайки творчески основните положения на Лениновия кооперативен план към конкретните условия на своите страни, комунистическите и работническите партии правят принос в развитието на марксистко-ленинската теория, обогатяват я с опита на социалистическото строителство." /"ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ", П. Никитин, Издателство на Българската комунистическа партия, София, 1960, раздел втори, глава VIII, из "§ 3. Икономическата политика в преходния период. Лениновият план за изграждане на социализма"/

ПРИНЦИП НА ДОБРОВОЛНОСТТА! ПЛАВНОСТ В ОКРУПНЯВАНЕТО! ПОДПОМАГАНЕ НА СЕЛЯНИТЕ С КАПИТАЛ ВЪВ ВИД НА ТЕХНИКА, СРЕДСТВА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ГОРИВО И ПР. КОНСУМАТИВИ, СЪС СЕМЕНА И Т. Н.!

КАКТО ВИЖДАТЕ ПРИ ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА ИМА КОНФИСКАЦИЯ /НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ/ НА ЗЕМИТЕ НА ЕДРИТЕ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ /КУЛАЦИ/ ЗА ОЗЕМЛЯВАНЕ НА БЕЗИМОТНИ СЕЛЯНИ В КООПЕРАТИВА, НО ЗЕМЯТА ОСТАВА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ДОКАТО ПРИ НАРОДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ СЕЛЯНИТЕ МОГАТ ДА СЕ КООПЕРИРАТ СЪС ЗЕМЯТА СИ, ТЯ СИ ОСТАВА ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ! 

Малко повече информация за кулаците. Кулаците са богати селяни, нещо като чорбаджии, които имат толкова много земя, че сами не могат да я обработват, затова наемат безимотни и малоимотни селяни да я обработват вместо тях, но тружениците получуват съвсем малка част от печалбата, защото са наемници и ги експлоатират. Кулаци има и днес, но повечето от тях не са собственици на земята, която обработват - това са бизнесмени, които някои наричат арендатори, защото са взели под аренда земите на хората, плащат на собствениците в натура /олио, жито, ечемик, царевица и т. н./ малка част, колкото да не е без хич, наем във вид на рента, който взимат като евросубсидии след това, т. е. имат 100 % печалба. Но защо хората не си обработват сами земите, а ги дават на тези арендатори? За да ви отговоря максимално ясно, ще ви разкажа една история.

Татко има един ГОЛЯМ враг на село /освен попа-измамник/ - това е съседът, с който сме порта срещу порта... От години не му говори... Защо? Защото споменатият е много алчен, а татко не обича да го мамят - само той може да мами другите, но явно клетвите на майка са хванали ред... Това е някаква максима, която червените другари спазват неотлъчно, но този съсед е от другарите и явно и той не обича да го мамят, та затова налапал колкото можал от ТКЗС-то на селото, направил една кооперация и започнал да върти далавери... Селото на баща ми е в Добруджа, а там земята е много плодородна - та нали е в "Житницата на България"... Там арендаторите обработват по 15 000, та дори и по 20 000 декара накуп - може да си представите какво окрупняване на земеделските площи има... Но без техника не може да се обработват толкова големи площи, а тя постоянно се армортизира и трябва да се купува нова - та арендаторът на селото, този някогашен партиец, решил да не дава рента, защото купил комбайн и трябвало да връща кредит, така казал на хората, кооперацията е във финансова дупка... Татко и дядо се счепкаха веднъж пред мен - татко искаше да напуснат кооперацията на този измамник, а дядо не искаше, защото все някога щял да изплати комбайна и да даде на кооператорите полагащото им се за предишните години...

Селяните не разполагат с техника да обработват земите си, а услугите с чужди машини са доста скъпи за нямащите достатъчно капитал - оране, култивиране, сеене, торене, всичко струва пари, затова могат да си позволят по максимум 5-6 декара да обработват с магарето или да платят за оране и да посеят на ръка, да има храна за животните... Просто са ПРИНУДЕНИ да дават земята си на кулаците-арендатори, защото ако е пустееща, те я взимат без да питат никого и пак я обработват, поне да вземат някоя бутилка олио и някой лев... Никъде го няма такова нещо - квартирантът определя наема си, а хазяинът няма думата!!! Ето как земята отива в ръцете на един едър земевладелец, който прибира в своя джоб голяма част от печалбата от селскостопанската продукция, а на обработващите земята трактористи плаща с малка част от печалбата, защото имал кредити за машини, за гориво и пр., имал рента да дава и още какво ли не, а всъщност той трупа капитали като върти далавери със земеделската продукция... Не е чудно, че супермаркетът в селото бил на този тарикат, също ми показаха и една къща за селски туризъм, хотелче, построено от споменатия... Хората в селото негодуваха срещу неговия произвол, сговаряха се да напуснат колективно тази лъжлива кооперация, но дядо не искаше и да чуе да напуска кооперацията и да пие една студена вода за няколко години назад, та затова татко махаше безпомощно с ръце сред останалите... А няма ли полиция в селото? Има, но селският полицай е неговият син /на измамника/, мислите ли, че ще защити ограбените от баща си селяни, като арестува познайте кого... Другият син на измамника е икономист на кооперацията - брат брата си трябва да арестува... Затова селяните негодуват скрито, но в полицията не отиват, защото ще ударят на камък... А най-смешното в тази история е това, че татко беше пуснал без пари в апартамента в старопрестолния град единия или двамата сина на този съсед докато се учеха - черна неблагодарност...

Въпросът "Кой кого?" не е в полза на пролетариата в нашия случай... Селяните стоят без работа, изключая десетина тракториста, които орат по няколко месеца хилядите декари... Всички останали стоят в кръчмата и играят карти - залагат цигари, левчета, хранителни продукти... С татко искат да играят най-много, защото той е богат пенсионер.. Коз, коз, коз, докато не останеш бос... Боси са мнозина, но пък малцина са добре обути и нахранени... Така е при капитализма... Вдигат рамене - няма работа... Едни са в отпуск от лудницата - трябва да се правят на откачени, за да има какво да ядат... Други са гурбетчии в чужбина - карат камиони по магистралите на Европа, месеци наред, но са се върнали да стегнат малко къщурката, че безработни роднини на тях се надяват, на тях чакат - да платят дълговете в магазина, да оставят някой лев за зор заман, да има за цигарки... Че пенсиите са около минималната, а цените растат... От земеделие не може да се изкара почти нищо /зеленчуците и плодовете се изкупуват от селяните почти без пари, а се препродават по градските пазари много по-скъпо/, от гледане на животни също /млякото и месото се изкупуват от селяните отново на много ниско цени - а на какви цени се продават после от фирмите като продукти, майко мила/, но пък от патки добри пари щели да дойдат - затова ферма за патки щял да прави един селянин...

Но най-странното в цялата тази работа е знаете ли какво - тези, за които гласуват селяните масово, не развиват социализма, а капитализма... НЕ СОЦИАЛИЗИРАТ СЕЛЯНИТЕ В КООПЕРАЦИИ, А РАЗДРОБИХА КООПЕРИРАНАТА ЗЕМЯ С ЦЕЛ ТЯ ДА БЪДЕ НЕИЗПОЛЗВАЕМА БЕЗ ТЕХНИКА ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ Й, ЗА ДА БЪДЕ ОТНЕТА ОТ ТЯХ ОТ КУЛАЦИТЕ-КАПИТАЛИСТИ, КОИТО ПРИСВОИХА ТЕХНИКАТА СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА!!! ВЪРНАХА ЗЕМЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, НО ДЪРЖАВАТА НЕ ДАДЕ НА СЕЛЯНИТЕ ТЕХНИКА, ЗА ДА МОГАТ ДА Я ОБРАБОТВАТ И ФАКТИЧЕСКИ СЕЛЯНИТЕ БЯХА ДЕСОЦИАЛИЗИРАНИ!!! БСП СА ИЗМАМНИЦИ!!! Но патките не могат да загреят, след като не знаят КАКВО Е СОЦИАЛИЗМЪТ, че БСП не ги води по пътя на социализма, а по пътя на капитализма... Червените партийци са били и продължават да са ФЕОДАЛИ - те искат да ВЛАСТВАТ над поробените от тях заблудени души, за да си живеят своя АРИСТОКРАТИЧЕН ЖИВОТ като ОЛИГАРСИ, а РОБСКИЯТ ЖИВОТ да е за техните СЛУГИ, на чийто гръб те са се качили... Патките тъгуват по социализма от Тодорживковото време, който не е никакъв социализъм, а военен комунизъм... Няма доброволност в кооперирането на селяните, а насилствена национализация на всичко, след което има насилствена приватизация на всичко... Няма плавност, а светкавичност в създаването на ТКЗС-та конкретно, а после и в унищожаването им... Не само, че бяха изядени спестяванията на селяните, които работеха като волове, но са ги експлоатирали по 50 години, а накрая оживелите дори да си готвят на ток и да се отопляват на ток не могат да си позволят с пенсиите си, защото няма да има какво да ядат... Но всички си гласуват за БСП - защото били социалисти... Ако наистина бяха социалисти, нямаше да заробват българите със заеми, а щяха да провеждат такава политика, че да няма нужда от заеми!!!

Животът на селяните ще е друг, ако те осъзнаят, че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!!! Вместо да дават земите си на арендатори, те могат да си направят кооперации в селата - естествено с ПОМОЩ от държавата във вид на ДЪЛГОСРОЧНИ НИСКОЛИХВЕНИ КРЕДИТИ за закупуване на нужните неща за дейността им! Например една кооперация с 50-100 човека собственици на земи, ако има 5 000 декара земя за обработване, може да си позволи на първо време един трактор с плуг, сеялка и ремарке, семена за сеитба и пр., както и комбаин - при жътва всяка година ще връща на отпусналите кредита някакъв процент от печалбата или продукцията /както се уговорят/ за техниката, както и килограмите за семе. За 20 години вероятно ще бъде изкупена техниката, ако кооперацията е управлявана добре - в противен случай ще фалира и държавата като кредитор ще си вземе обратно техниката, защото не е откупена напълно, като си приспадне средствата съответно за армортизацията на машината /тя се обезценява, защото остарява/. Идеята за ТКЗС е добра, при условие, че всички труженици се ползват от печалбата съразмерно с вложените труд и капитал. Когато държавата оказва такава ОГРОМНА помощ като дава СТАРТОВ КАПИТАЛ на кооператорите във вид на ДЪЛГОСРОЧЕН НИСКОЛИХВЕН КРЕДИТ и не им съдира кожите, а ги ЩАДИ, то при тази симбиоза се множат благата, но не преминават в голямата си част в ръцете на банкерите и спекулантите /каквито са прекупчиите/, защото не се множат парите с такава хипер-скорост, по-точно няма ВИСОКА лихва, която да обезценява труда на кооператорите В ГОЛЯМА СТЕПЕН, а така също земеделците не са принудени да продават на безценица продукцията си, за да запушат зиналата уста на банкерите. ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДЪРЖАВАТА Е РАЗСРОЧИЛА ПЛАЩАНЕТО НА ДАДЕНИТЕ НИСКОЛИХВЕНИ ЗАЕМИ, ТАКА ЧЕ СЕЛЯНИТЕ ДА МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ ПРОДУКЦИЯТА СИ НА ПАЗАРА И ДА МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ОСТАВАЩАТА ЗА ТЯХ ПРОДУКЦИЯ, ТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА, КОИТО СЕ ТРУДЯТ В КООПЕРАЦИЯТА!!! ДЪРЖАВАТА, РАЗВИВАЩА СОЦИАЛИЗЪМ, НЕ Е ЕКСПЛОАТАТОР НА НАРОДНИТЕ МАСИ, А ТЕХЕН ПОКРОВИТЕЛ И БЛАГОДЕТЕЛ!!!

ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДЪРЖАВАТА КОНТРОЛИРА КАЧЕСТВОТО НА ПРОДУКТИТЕ НА ПАЗАРА И ПАЗИ ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР ОТ НЕЛОЯЛНА ВЪНШНА КОНКУРЕНЦИЯ!!! ИЗМАМНИЦИТЕ ОТИВАТ В ЗАТВОРА, А НЕ ИЗЛИЗАТ СРЕЩУ ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ!!! РАЯТ НА ИЗМАМНИЦИТЕ Е ДИВИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ - ДЪРЖАВАТА Е КОРУМПИРАНА И ИЗМАМНИЦИТЕ МОГАТ ДА ПОДКУПЯТ ВСЕКИ, ЗА ДА ПРОДАВАТ НИСКОКАЧЕСТВЕНИ СТОКИ КАТО ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИ, БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ ЗАКАЧА... ВЕДНАГА ЩЕ ДАМ ПРИМЕР: В ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ ПРОДАВАТ ФАЛШИВ МЕД, ПОДБИВАТ ЦЕНАТА НА ИСТИНСКИЯ И БЕДНИТЕ ХОРА СЕ ПОДЛЪГВАТ ДА КУПЯТ ФАЛШИВ МЕД, КОЙТО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЛЮКОЗЕН СИРОП В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ, КАКТО ПИШЕ НА ЕТИКЕТА, РАЗМЕСЕН С ПЧЕЛЕН МЕД... ФАЛШИВИЯТ МЕД СЕ ПИЕ, НЕ СЕ МАЖЕ, ЗАЩОТО Е МНОГО ТЕЧЕН - БУРКАНИТЕ СА С ПРИЧУДЛИВИ ФОРМИ, ЗА ДА МАМЯТ ОКОТО, ЧЕ МЕДЪТ Е МНОГО, НО ТОЗИ МЕД КАТО КОЛИЧЕСТВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ С 1 КИЛОГРАМ ЗАХАР /ОТ КОЯТО ДА СЕ НАПРАВИ ГЛЮКОЗНИЯТ СИРОП/ И 100 ГРАМА ПЧЕЛЕН МЕД, Т. Е. ЦЕНАТА Е ДВОЙНА И ДОРИ ТРОЙНА НА ФАЛШИВИЯ МЕД, А КАЧЕСТВОТО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА...

Ако имаше СОЦИАЛИСТИ в България, те щяха да ОГРАМОТЯВАТ хората какво ПОВЕЧЕ от капитализма БИ им дал социализмът!!! Аз бих се опитал да ви ограмотя с най-прости примери от живота на село. Например за желаещи като мен да гледат пчели - ако държавата ми предостави във вид на ДЪЛГОСРОЧЕН НИСКОЛИХВЕН КРЕДИТ кошери, облекло, центрофуга и съответно един курс за пчелари /по-задълбочен от първите стъпки - какви болести има, които застрашават пчелите, и т. н./, аз съответно ще започна да гледам пчели, да вадя мед и да връщам заема малко по малко от печалбата. Надявам се до 30 години да успея да ги изплатя пчеларските принадлежности, защото кошерите изгниват, а центрофугата ръждясва, затова ще трябва да искам на заем нови кошери и нова центрофуга, ако доживея дотогава... ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ КАПИТАЛОВЛОЖИТЕЛЯ И ЗАЕМОПОЛУЧАТЕЛЯ Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ, ФУНДАМЕНТАЛНО - ВЗЕМАЩИЯТ ЗАЕМА ВЯРВА В ДАВАЩИЯ ЗАЕМА, ЧЕ МУ ДАВА НАДЕЖДНА ТЕХНИКА, А СЪОТВЕТНО ДЪРЖАВАТА ВЯРВА, ЧЕ КООПЕРАТОРИТЕ ЩЕ ПАЗЯТ ПОВЕРЕНОТО ИМ ИМУЩЕСТВО... А ТОВА ДОВЕРИЕ СЕ ГРАДИ - ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА УВЕРИ КООПЕРАТОРИТЕ, ЧЕ ТЕ ПОЛУЧАВАТ МОДЕРНА И НАДЕЖДНА ТЕХНИКА, А КООПЕРАТОРИТЕ ТРЯБВА ДА УБЕДЯТ ДЪРЖАВАТА, ЧЕ ТЕ ОТ СВОЯ СТРАНА РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА СИ И ДАВАТ ДОБЪР ДОБИВ, Т. Е. ВНОСКИТЕ ЗА ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГА СА ДОБРИ /НЕ НИСКИ ИЛИ ВИСОКИ, А В "ЗЛАТНАТА СРЕДА"/... Синът на една съседка има 100 кошера и изнася мед за Германия - правят козметика от меда му, фармацевтични препарати и пр. Той се е кооперирал с германците, но лекарствата и козметиката като продукти с неговия мед, една от многото съставки, са баснословно скъпи за нашия стандарт, на него му дават някаква цена, несъобразена с това, което ще спечелят от суровината му ОТ ПРОДУКТИТЕ. При капитализма няма ОБВЪРЗАНОСТ да печелиш реципрочно на вложените капитали ОТ ГОТОВИТЕ ПРОДУКТИ, докато при социализма държавата, която е инвестирала в предприятието за производство на кошери, облекло за пчелари и центрофуги КАПИТАЛ ВЪВ ВИД НА МАТЕРИАЛИ, МАШИНИ И РАБОТНИЧЕСКИ ТРУД ЗА НАПРАВАТА ИМ, предоставяйки СВОИТЕ ПРОДУКТИ за ползване, иска да получи обратно КАПИТАЛ, РАВНЯВАЩ СЕ НА СТОЙНОСТТА НА ЗАЕТИТЕ КОНСУМАТИВИ С РАЗУМНА ПЕЧАЛБА, като съответно ПЧЕЛАРЯТ получи ПЕЧАЛБА ЗА СВОЯ ТРУД, съответна на вложените от негова страна време и усилия. ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДЪРЖАВАТА СЪЗДАВА УСЛОВИЯ ЗА РЕЦИПРОЧНО НА ВЛОЖЕНИЯ ТРУД ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ - ЗАТОВА ИМЕННО КООПЕРАТОРИТЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПОМЕЖДУ СИ И РАЗДЕЛЯТ ПЛОДОВЕТЕ НА СВОЯ ТРУД ПО ВЗАИМНО РАЗБИРАТЕЛСТВО, ТЪЙ КАТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЯКОЙ ОЩЕТЕН КООПЕРАТОР, УЧАСТВАЩ СЪС ЗЕМЯ, ТРУД И ПОГАСЯВАНЕ НА ЗАЕМА С ПРОДУКЦИЯ, БИ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ КООПЕРИРАНЕТО И БИ ОТИШЪЛ ПРИ ДРУГИ, ЧЕСТНИ КООПЕРАТОРИ, СЪС ЗЕМЯТА СИ, С ТРУДА СИ И С КАПИТАЛА СИ /ЧАСТТА ОТ ИЗПЛАТЕНАТА ТЕХНИКА/. ПРИ СОЦИАЛИЗМА ЕДИНСТВЕНО МЪРЗЕЛИВИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ, ИНАЧЕ АКО СА ТРУДОЛЮБИВИ И НЯКОЙ РЕШИ ДА ГИ ЛИШИ ОТ ПОЛАГАЩАТА ИМ СЕ ЧАСТ, ТО ТЕ ВЕДНАГА ЩЕ ОТИДАТ В ПОЛИЦИЯТА /ТЯ ЗАЩИТАВА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, А НЕ Е ПАТЕРИЦА НА БЕЗЗАКОНИЕТО НА ИЗМАМНИЦИТЕ/ И ЩЕ РАЗКАЖАТ ЗА ПРОИЗВОЛА СПРЯМО ТЯХ - С ФАКТИ И СВИДЕТЕЛИ.

ПРИ СОЦИАЛИЗМА ИМА ОТ ВСИЧКО ПО МНОГО ЗА ВСИЧКИ - КАТО ПОЧНЕМ ОТ СЕЛЯНИТЕ И СТИГНЕМ ДО ГРАЖДАНИТЕ /САМИТЕ ГРАЖДАНИ ОТПУСКАТ СВОБОДЕН КАПИТАЛ ОТ СВОИТЕ ВЛОГОВЕ НА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ДАВА КРЕДИТИ НА КООПЕРАЦИИТЕ/, ЗАЩОТО ТЕ РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА ПЪРВИТЕ - ПРОИЗВЕЖДАТ МАШИНИ, ТОРОВЕ, КУЛТИВИРАТ СЕМЕНА В ИНСТИТУТИТЕ И ПР., А СЕЛЯНИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД! НЯМА ВНОС НА ХРАНИТЕЛНА ПРОДУКЦИЯ, ОСВЕН НА ЕКЗОТИЧНИ ПЛОДОВЕ! НАПРОТИВ - ИМА ИЗНОС НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ КЪМ СЕВЕРНИТЕ И ЮЖНИТЕ СТРАНИ, КЪДЕТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ТОЛКОВА МНОГО ЗЕМЕДЕЛСКИ КУЛТУРИ И НЯМА ТАКОВА МНОГООБРАЗИЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ! ВСИЧКО ТОВА СЕ ИЗНАСЯ ВЪВ ВИД НА КОМПОТИ, СЛАДКА И ТУРШИИ - ЗАЩОТО ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ СА СЪОРЪЖЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА С ИНСТАЛАЦИИ ЗА ВАРЕНЕ НА КОМПОТИ НА ТОК, С БУРКАНИ И КАПАЧКИ, СЪС ЗАХАР И ЕСЕНЦИИ, ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ КОМПОТИ, КОГАТО ПЛОДОВЕТЕ СА УЗРЕЛИ ИЛИ МАЛКО ПРЕДИ ДА СА УЗРЕЛИ НАПЪЛНО, КАКТО И СЛАДКА ОТ ПО-ЗРЕЛИТЕ И МЕКИ ПЛОДОВЕ! ЛЕПЯТ СЕ ЕТИКЕТИТЕ, ОТДЕЛЯТ СЕ СЪОТВЕТНИТЕ БУРКАНИ КОМПОТИ И СЛАДКА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗАЕМА КЪМ ДЪРЖАВАТА, А ОСТАНАЛИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ СЪОТВЕТНО ЗА ВЪТРЕШНИЯ И ВЪНШНИЯ ПАЗАР! ЗА ТУРШИИТЕ ИМА СОЛ, ЗАХАР И ОЦЕТ, КУПЕНИ С ПАРИ ОТ КРЕДИТА, А ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И МАЙСТОРЛЪКЪТ СА ОТ КООПЕРАТОРИТЕ - СЛАГАТ СЕ В БУРКАНИТЕ, КОНСЕРВИРАТ СЕ И СА ГОТОВИ ЗА ПАЗАРА! СЕЛОТО ХРАНИ ГРАДА, КОГАТО ГРАДЪТ МИСЛИ ЗА СЕЛОТО! КООПЕРАЦИИТЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МАСЛО, КОГАТО ИМАТ СЪОТВЕТНАТА ЕКИПИРОВКА ЗА СЕЛСКА МАНДРА - МЛЯКОТО НЕ СЕ ИЗКУПУВА НА БЕЗЦЕНИЦА, НЕ СТАВА НА ПРАХ, СЛЕД КОЕТО ДА СЕ ВТЕЧНЯВА НАНОВО НЯКЪДЕ ПО СВЕТА, ЗА ДА ДОЙДЕ ОБРАТНО ВЪВ ВИД НА ВНОС КАТО КАШКАВАЛ, СИРЕНЕ ИЛИ МАСЛО НА ВИСОКИ ЦЕНИ... БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДРУГА, АКО УПРАВЛЯВАЩИТЕ МИСЛЯТ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЗА СЕЛОТО!!! ПРИ ГОЛЯМО ПРЕДЛАГАНЕ В ГРАДА НАПРИМЕР НА СЕЛСКИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ХОРАТА ЩЕ ЗАВИШАТ СВОИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНСУМИРАНИТЕ ОТ ТЯХ ПРОДУКТИ - НЯМА ДА ЯДАТ ПРЕСОВАНА ИЗВАРА КАТО ТЕБЕШИР, КАШКАВАЛ, КОЙТО НЕ Е ДОУЗРЯЛ, А Е КАТО МАСЛО, МАСЛО, КОЕТО Е С ВКУС НА ПЛАСТМАСА... НЯМА ДА КУПУВАТ ОТ СУПЕРМАРКЕТИТЕ НИСКОКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, А ЩЕ ПРЕДПОЧИТАТ БИО-ХРАНИТЕ ОТ СЕЛОТО НИ... КАК ЩЕ ДОСТИГНАТ ДО ТЯХ? КООПЕРАЦИЯТА ЩЕ СИ КУПЯТ ПО ЕДНО БУСЧЕ - НАТОВАРВАТ ПРОДУКЦИЯТА СИ НА НЕГО И Я КАРАТ В БЛИЗКИТЕ СЕЛИЦА, ЗА ДА Я РАЗМЕНЯТ ИЛИ ПРОДАВАТ! ТАКА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА АКАЦИЕВ МЕД МОГАТ ДА СЕ СДОБИЯТ С ТРЪСТИКОВ МЕД, А ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕДИН ВИД КАШКАВАЛ ДА ОПИТАТ КАШКАВАЛА НА ДРУГИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ЗА РАЗНООБРАЗИЕ В МЕНЮТО ИМ! КОГАТО ИМА ПРЕНАСИЩАНЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР С ДАДЕНА СТОКА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ - ИМА ИЗНОС, НАТОРВА СЕ ЕДИН КОРАБ С КОМПОТИ, СЛАДКА И ТУРШИИ ЗА РУСИЯ И ПОДЗНАЙТЕ ДАЛИ НЯМА ДА ПОИСКАТ СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МАСЛО И ВСЯКАКВИ ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ КАТО КРОАСАНИ, БИСКВИТИ И ДРУГИ ПО-ТРАЙНИ ПРОДУКТИ... ДЪРЖАВАТА ПРИ СОЦИАЛИЗМА Е ЕДИН ДОБЪР СТОПАНИН, КОЙТО ДАВА КАПИТАЛ В РЪЦЕТЕ НА ТРУЖЕНИЦИТЕ И ТЕ ГО ПРЕУМНОЖАВАТ, ЗА ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ ТРУДЕЩИ СЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ - НЯМА БЕЗРАБОТНИ, ЗАЩОТО ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ НЕЩО, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТОВА НЕЩО Е В ПОЛЗА НА ДРУГИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ НА НЕГО, СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ ДЪРЖАВАТА!!!

ЕСТЕСТВЕНО ТЕЗИ ДРЕБНИ КООПЕРАЦИИ НЯМАТ МОЩТА НА ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ПРОМИШЛЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО БИХА ПРОИЗВЕЖДАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ПРОДУКЦИЯ НА ПО-НИСКА ЦЕНА ПРЕДВИД МЕХАНИЗАЦИЯТА, НО ТАКА ВСИЧКИ КООПЕРАТОРИ СА БЛИЗО ДО ПРОИЗВОДСТВОТО И ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ НОВИ И НОВИ РЕЦЕПТИ В КУЛИНАРИЯТА, ПРАВЯТ РАЦИОНАЛИЗАЦИИ И ПР.  КООПЕРАЦИЯТА /ТРУДОВО-КООПЕРАТИВНОТО ЗЕМЕДЕЛСКО СТОПАНСТВО, ТКЗС/ Е ВАЖНА ФОРМА НА ОБОБЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ, НО С ЦЕЛ ДА БЪДЕ ЗАМЕМЕН ТЕЖКИЯТ И СКЪП ФИЗИЧЕСКИ ТРУД СЕ ПРЕМИНАВА КЪМ ХЛЕБОЗАВОДИТЕ НАПРИМЕР - ЗЪРНОТО ОТ КООПЕРАЦИИТЕ СЕ СЪХРАНЯВА В СЦЕЦИАЛНИ СИЛОЗИ, СЛЕДИ СЕ ВЛАЖНОСТТА МУ, КАЧЕСТВОТО МУ, СЪОТВЕТНО ИМА МАШИННИ МЕЛНИЦИ, КОИТО РАЗДЕЛЯТ БРАШНОТО ОТ ТРИЦИТЕ И ГРИЗА, СЛЕД КОЕТО КЪМ БРАШНОТО СЕ ПРИБАВЯ МАЯ, СОЛ И ВОДА, ЗАБЪРКВА СЕ ТЕСТО С ЕДНИ МЕХАНИЧНИ БЪРКАЛКИ, СЛЕД КОЕТО СЕ ОФОРМЯТ ХЛЯБОВЕТЕ И СЕ ПЕКАТ, А СЛЕД ТОВА СЕ НАТОВАРВАТ В ГОЛЕМИТЕ МРЕЖЕСТИ КОЛИЧКИ ЗА ХЛЯБ ИЛИ В ГОЛЕМИ ЩАЙГИ, СЛЕД КОЕТО СЕ ОТКАРВАТ КЪМ ХЛЕБАРНИЦИТЕ В ГРАДА! ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СОЦИАЛИЗМА ТОЗИ ЗАВОД БИ БИЛ СОБСТВЕНОСТ НА ВСИЧКИ, КОИТО СА ГО ИЗГРАЖДАЛИ, КАКТО И НА ТЕХНИТЕ ПОТОМЦИ!!! ПРИ КАПИТАЛИЗМА ТОЗИ ЗАВОД Е НА ЕДИН КОНЦЕРН, КОЙТО ГО Е ИЗГРАДИЛ С ЧУЖД ТРУД, НО НА РАБОТНИЦИТЕ Е ПЛАТЕНО ЗА ТОВА, ЗАТОВА ЗАВОДЪТ НЕ Е ТЯХНА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ, ЗАТОВА ПРИ ЕДНА РАЗРАЗИЛА СЕ КРИЗА МОЖЕ ДА РЕШИ ДА ГО ДЕМОНТИРА И ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ДА МЕСЯТ ХЛЯБ РЪЧНО... КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА, А ЗА ПЕЧАЛБАТА НА КАПИТАЛИСТИТЕ-ИМПЕРИАЛИСТИ, ЗАТОВА СОЦИАЛИЗМЪТ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ СТРОЙ, КОЙТО МИСЛИ ЗА ПРОЛЕТАРИАТА, НО НЕ МИСЛИ ЗА ПЕЧАЛБАТА НА КАПИТАЛИСТИТЕ-ИМПЕРИАЛИСТИ, Е СМЪРТЕН ВРАГ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ! КАПИТАЛИЗМЪТ БРАНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БУРЖОАЗИЯТА, А СОЦИАЛИЗМЪТ - НА ПРОЛЕТАРИАТА! КАПИТАЛИЗМЪТ И СОЦИАЛИЗМЪТ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ЗАЕДНО, НО САМО ПРИ НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ - ПРИ ГОСПОДСТВОТО НА ДИКТАТУРАТА НА БУРЖОАЗИЯТА СЕ ДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ НА ЕДРИТЕ КАПИТАЛИСТИ ВСИЧКИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ОТ ПРОДАЖНИЦИ ВЪВ ВЛАСТТА /С ЦЕЛ ЛИЧНА ИЗГОДА/, Т. Е. СЛУГИТЕ НА ИМПЕРИАЛИСТИТЕ ПОДАРЯВАТ РЕСУРСИ НА СВОИТЕ ГОСПОДАРИ, А ПРИ ГОСПОДСТВОТО НА ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЕДРИТЕ, НО И НА ДРЕБНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ДА СЪЩЕСТВУВАТ, ЦЯЛАТА ИМ СОБСТВЕНОСТ СЕ КОНФИСКУВА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВАТА СТАВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВСЕВЛАСТЕН КАПИТАЛИСТ, УПРАВЛЯВАН ОТ ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА!!!

ЕДНА ДЪРЖАВА, КОЯТО ДАВА НИСКОЛИХВЕНИ ЗАЕМИ ВЪВ ВИД НА ПАРИЧЕН КАПИТАЛ И ГАРАНТИРА ПОЛУЧАВАНЕТО НА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ ВЪВ ВИД НА НЕПАРИЧЕН КАПИТАЛ, ВЪВ ВИД НА ЗЕМЕДЕЛСКА ИЛИ МАШИННА ПРОДУКЦИЯ, ТРУД ИЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПРОДУКТ, КОИТО ДА ИМА КЪДЕ ДА БЪДАТ ПАЗАРНО РЕАЛИЗИРАНИ, СЕ ОКАЗВА ГОЛЯМ ПРЕПЪНИ-КАМЪК ЗА ИМПЕРИАЛИЗМА И ПРАКТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗМЪТ В ИСТИНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РАЗВИВАЩИ СЕ ДЪРЖАВИ БЕЗ ДА БЪДЕ ГОНЕН ОТ НЯКОГО, ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН БИ ИЗЧЕЗНАЛ, ЗАЩОТО ХОРАТА ЩЕ ИЗБЕРАТ ПО-ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ, А НЕ ТОВА ДА СЕ СКИТАТ КАТО МУХИ БЕЗ ГЛАВИ ПО УЛИЦИТЕ, ЗАЩОТО НЯМАТ СМЕЛОСТ ДА ТЕГЛЯТ ВИСОКОЛИХВЕН КРЕДИТ И ДА ЗАПОЧНАТ НЯКАКЪВ БИЗНЕС, А И НЯМАТ ГАРАНЦИИ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗБУХНЕ НОВА "СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА", КОЯТО ДА ИЗЯДЕ СТОЙНОСТТА НА ПРОИЗВЕДЕНАТА ОТ ТЯХ ПРОДУКЦИЯ!!!

КАТО ЕПИЛОГ: СОЦИАЛИЗМЪТ ДАВА КРИЛЕ НА ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ ДА ТВОРЯТ СВОЯ ДОБЪР СВЯТ! КАТО В ЕДИН КОШЕР ВСИЧКИ ПЧЕЛИ-РАБОТНИЧКИ ЖУЖАТ, А ПЧЕЛАРЯТ В ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВАТА МИСЛИ ЗА ВСИЧКИ ТЯХ - ЦАРИЦАТА-МАЙКА СНАСЯ НОВИ И НОВИ ПЧЕЛИ-РАБОТНИЧКИ, ЗА ДА БЪДАТ ИЗХРАНЕНИ, ОБУЧЕНИ И ПРАТЕНИ ДА СЪБИРАТ МЕД... НЕ ГИ ГОНЯТ ОТ КОШЕРА, ЗА ДА СЪБИРАТ МЕД ЗА ДРУГИ КОШЕРИ, А ОСТАНАЛИТЕ В КОШЕРА ДА ГЛАДУВАТ И УМРАТ ОТ ГЛАД... ТАКЪВ РЕД, РАВЕН НА БЕЗРЕДИЕ, МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА, САМО АКО КОШЕРЪТ Е ПРЕВЗЕТ ОТ АГЕНТИ НА ДРУГИ КОШЕРИ И ТАМОШНИТЕ ПЧЕЛАРИ ИСКАТ ДА НАЦЕПЯТ ЗА ПЕЧКАТА НАШИЯ КОШЕР, ЗА ДА НЯМАТ КОНКУРЕНЦИЯ НА ПАЗАРА НА МЕД... САМО ПРИ СОЦИАЛИЗМА КЪМ ТРУЖЕНИЦИТЕ СЕ ОТ ВСЕКИ ПОЛ, РАСА И ВЪЗРАСТ ИМА ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ, А НЕ ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!! МОЛЯ ВИ ДА ЗАПОЗНАЕТЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЗАБЛУДЕНИ ОТ "СОЦИАЛИСТИТЕ" И ДА СПРАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ ОТ БСП!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОЯВИ ЕДНА НАИСТИНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, РАБОТНИЧЕСКА, КОЯТО ДА ЗАПОЧНЕ ДА МИСЛИ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ, ЗАЩОТО ВИДЯХМЕ ДОКЪДЕ НИ ДОВЕДЕ КАПИТАЛИЗМЪТ-ИМПЕРИАЛИЗМЪТ - ДО РЕКИ ОТ КРЪВ И СЪЛЗИ...

МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ ЗА РАЗГРОМА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!!! КАК? КАТО ОТИДЕТЕ ВЪВ ВАШЕТО СЕЛО ИЛИ ВЪВ ВАШИЯ ГРАД И РАЗКАЖЕТЕ НА СМАЗАНИТЕ ОТ ТАЗИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА РЕАЛНОСТ ВАШИ СЪСЕЛЯНИ И СЪГРАЖДАНИ КАКВО ВСЪЩНОСТ Е СОЦИАЛИЗМЪТ И КАК КООПЕРИРАНЕТО С ЦЕЛ ИЗРИВАНЕТО НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ФЪШКИИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ИМ РАЗВЪРЖЕ РЪЦЕТЕ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ СВОИТЕ ОКОВИ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ЗА СВОЕТО И НАРОДНОТО БЛАГО, ЗА ДА СЕ СЪБУДЯТ СЛЕД 800 ДНИ ОТ ПОБЕДАТА НА СОЦИАЛИЗМА НАД ВАРВАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ В ЛИЦЕТО НА ИМПЕРИАЛИЗМА В ЕДИН РАЗЛИЧЕН СВЯТ!!! 10 000 РАБОТНИЧЕСКИ ПАРТИИ МОЖЕ ДА ИМА, ПО ЕДНА ИЛИ НЯКОЛКО НА СЕЛО И ГРАД, НО ЩОМ ЦЕЛТА Е ЕДНА, ТО ТЕ СА ЕДНО ЦЯЛО: САМО ТАКА МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ИЗМАМНИЦИТЕ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА СОЦИАЛИСТИ, ОТ ПАРЛАМЕНТА!!! С ИСТИНАТА!!! НАПРЕД КЪМ ПОБЕДАТА!!!

[Моят прадядо по бащина линия е бил ПРИНУДЕН да си даде земите в местното ТКЗС през 1950 г. Той е кръстен на руския цар Александър, та оттам се е казвал Александър (Сандю), а жена му се е казвала Цана /починали са преди да се родя, затова говоря в минало време/. Та в спомените на моя дядо по бащина линия той казва, че прадядо /баща му/ казал на прабаба ми /майка му/ по повод отнемането на земята му за кооператива: "Цано, изгоряхме!". АКО СМЕ БИЛИ НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ, КАКТО ТВЪРДИ АВТОРЪТ НА ТАЗИ КНИГА, ЗАЩО КООПЕРИРАНЕТО Е СТАВАЛО ПРИНУДИТЕЛНО? Та и те били набедени от комунистите, че са кулаци - експлоатирали са селяните, което не е вярно, защото в спомените на дядо той пише следното за баща си: "Където й да е бил, винаги е бил тачен, защото е помагал на бедните, давал им ниви, за да сеят памук. Като частник им плащаше по 30 лв. надница при жътва. ... На нивата отиваха с каруци 15 човека от семейството и 20 човека работници. На ден два пъти се печеше хляб и се готвеше и за помощниците сутрин, обед и вечер, които три пъти се хранеха. Вечер ги докарваха в къщи с каруци от нивите. Плащаше им всеки ден или на седмица. Отнасяше се честно към работниците. Половин ден да жънат, плаща им за целия ден, при дъждовно време."

В единия ъгъл на двора на село има една ниска къщурка, която винаги беше заключена с един старовремски катанец /катинар/ и само едно малко прозорче беше отворено, затова не можех да видя какво аджеба има вътре... Веднъж дядо и баба правеха компоти от ягоди или от череши, а може пък от джанки, не помня - с едни кофи носеха готовите буркани и отидоха пред заключената врата... Я-а-а, то се оказа маза - вкопана в земята и отстрани с дървени рафтове, на сянка стоят буркани всякакви, компоти, туршии, сокове... Работни селяни бяха баба и дядо, много се трудеха, докато можеха... Дядо правеше вино и ракия, а баба правеше луканка и кървавица... Да, щях да забравя - гледаха 3 прасета, които им бяха подарък от държавата... Дядо беше много хитър и постоянно се вреше тук-там... Да ви разкажа една история, която ми разказа самият той веднъж: По вътрешни канали разбрал, че от някаква кланница ще изхвърлят кокалите от кравите, а той искал да ги вземе всичките и с тях да храни кучето си... Но някой още научил за кокалите и отишъл за кокалите... Дядо вече бил там и уверил новодошлия, че са му поръчали да изхвърли тези кокали на бунището, защото са третирани с отровни химикали и не стават за кучета... Така всичките кокали си занесъл вкъщи и кучето му загладило косъма... Дядо беше много голям хитрец, но наистина тези 3 прасета ги хранеше държавата, ето как - значи в селото имаше фабрика за преработка на плодове и зеленчуци, в която от цяла България идваха бригадири да работят без пари, за значки и грамоти... Тяхната продукция се изнасяше за СССР предимно, направо руснаците още плачат за българските мармелади и корнишони... Хора от селото също продаваха излишна селскостопанска продукция, която се консервираше от тези бригадири, и заминаваше за вътрешния и външния пазар... Тази фабрика беше огромна и тази армия работници трябваше да се храни - така дядо вредил баба за готвачка във фабриката, та всеки ден след работа тя си идваше с една огромна кофа на колелца, специално изработена от дядо, пълна с остатъци от бригадирския стол... Имаше много остатъчна храна и всички готвачки си караха кофите, но нашата кофа беше двойна и дори тройна - 3 прасета храним, ей... Тази храна се размесва с ярма и се дава на прасетата...

С фабриката няма да ви изненадам какво стана, предполагам - един инвеститор се появил, /докладва ми пчеларят, при който карах стаж преди няколко години/, който купил фабриката, но фалирал след време и понеже фабриката била негова, дошли разни кредитори и кой каквото успял изкубнал, сякаш бомби са гърмели в халетата, така изглежда изотвън фабриката, полуразрушена, всичко, което са можели да вземат, са го отмъкнали... Фабриката е лунен пейзаж, който се продава за 300 000 евро - има едно въже като бариера, защото и бариерата са я отмъкнали... КОЛЕКТИВНАТА ДЪРЖАВНА ИЛИ СЕКВЕСТИРАНА ОТ КАПИТАЛИСТИ СОБСТВЕНОСТ НЕ СЕ ПАЗИ КАТО КОЛЕКТИВНАТА ЧАСТНА КООПЕРАТИВНА СОБСТВЕНОСТ!!! ЗАТОВА НЕ НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ЗЕМЯТА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И НЕ ПРИВАТИЗИРАЙТЕ НИЩО В ПОЛЗА НА ЕДНОГО - НЕКА ЗЕМЯТА СИ ОСТАНЕ ЧАСТНА, КООПЕРИРАНА ДОБРОВОЛНО, А НЕ ПРИНУДИТЕЛНО, А СОБСТВЕНОСТТА НА ФАБРИКИТЕ ДА Е КООПЕРАТИВНА!!! ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА САМО ПРИДОБИТА ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ - НАПРИМЕР ПОСРЕДСТВОМ КОНЦЕСИЯ, ЗА КОЯТО СЕ ПЛАЩА НИЩОЖНО НИСКА ТАКСА, В РАМКИТЕ НА 1-2 % ОТ ПЕЧАЛБАТА, И ТАКА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ЧУЖДИ МОНОПОЛИСТИЧНИ ИНЕТЕРЕСИ!!! С ВСЯКА МИНУТА КАПИТАЛИСТИТЕ СТАВАТ ПО-НАГЛИ И ПО-БРУТАЛНИ - ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ СТОП!!!]

[Наскоро прочетох следното, което ми е известно отдавна междувпрочем: "Гърция е на четвърто място по бедност сред 28-те страни-членки на Европейския съюз. ... В по-лошо положение от Гърция са България, Румъния и Латвия. Като 49,3% от българите са на прага на бедността, в Румъния този процент е 41,7%, а в Латвия – 36,2%, посочва в. "Етнос"." /"Една трета от гърците са бедни, но българите са по-бедни", 24.07.2014/

http://www.darikfinance.bg/novini/108569

При внос на около 90 % от хранителните продукти е нормално цените да бъдат изравнени с европейските, но при такива ниски доходи близо 50 % от българите едва свързват двата края... Ако бъде осъществена такава държавна политика, която да издигне селското стопанство като приоритетен бранш и да започнат да се произвеждат от самите кооперативни стопанства стоки от първа необходимост в достатъчни количества и с добро качество, но на по-ниски от европейските цени, убеден съм, че българите ще предпочетат домашната лютеница, домашните суджуци, домашните млечни продукти! Още повече, че ако няма химикали и консерванти, а са екологични продукти, те биха били много по-полезни за здравето! Но това общо поевтиняване на живота може да стане, само ако се намерят инвеститори-патриоти, които да поверят своите капитали в ръцете на земеделците и да имат търпението да чакат земята да произведе година след година земеделска продукция, птиците и животните ден след ден да дават яйца и мляко, кооперациите да консервират лято след лято плодове и зеленчуци, да правят есен след есен вино и ракия, за да получат обратно своя капитал във вид на стоки, с които да търгуват на вътрешния и външния пазар... Техните пари могат да си стоят в банките, на сигурно, но чуждите банки не биха инвестирали в нашето селско стопанство, защото ще изгубят пазара ни за техните земеделски стоки, а и не биха дали дългосрочни нисколихвени заеми, защото чуждите банки /16 от 22 банки в България били чужди - това го прочетох някъде преди време, но не съм много сигурен в тази информация, защото банките се пазаруват на международните борси като плодове, постоянно си сменят собствениците/ са машини за множене на пари от лихвите, а не са просто трезори за спестяванията на хората...

Интересно е, че част от българите /частни лица/ разполагат с капитал от 38.58 милиарда лева, докато бизнесът има 15.04 милиарда лева!

http://www.spekulanti.com/industrii-finansova/40724-nad_1_miliard_sa_iztegleni_ot_bankite_prez_iuni

Ако тези капитали бъдат раздвижени от самите притежатели на капитали, не казвам капиталисти, защото имам предвид да ги вложат по социалистически в българските села и да постигнат СИМБИОЗА, такава, която няма да ощети трудещите се, а и ще възнагради щедростта на даващия стартовия капитал, та ако има такива хора, които да достигнат до прозрението, че банките блокират развитието на България като държат капиталите далеч от жизненоважните за нейното развитие сектори като селското стопанство конкретно, те ще разберат, че да си държат парите в банките на чуждите колонизатори заради лихвения процент е национално предателство, което те самите ще платят като гледат постоянно тревожни вести по телевизията и четат във вестниците... Алчните генерират мизерията в България! Техните пари могат да стоят с години в банките, но от това стоене икономиката на България няма да се раздвижи, а все повече ще се сковава... Ако имахте доверие някому, то съм убеден, че бихте инвестирали в негов проект, за да спечелите взаимно! Има много измамници, но има и много честни трудолюбиви селяни, които искат да орат, сеят и жънат, но държавата в лицето на фалшивите социалисти им е вързала ръцете от 1950 г.! Но днес всеки един, БИЛО СЪС СЛОВО ДА ПОСЕЕ СЕМЕТО В СЪРЦАТА, БИЛО С ДОВЕРИЕ ДА ПОВЕРИ КАПИТАЛА СИ НЯКОМУ, може да разбие това статукво и да покаже на другите, че СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЖИВ!!! ДАЙ, БОЖЕ, ВСЕКИМУ ДА ОТКРИЕ СВОИТЕ ПОБРАТИМИ И ДА ЗАЖИВЕЕ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ, ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЕ ВЪРХУ ТЯХ ОТ РОГА НА ИЗОБИЛИЕТО!!!]

Няма коментари:

Публикуване на коментар