29 декември 2009

Философски аспекти на поведението на ап. Павел и бл. Августин

Хиляди години светът е вървял към ДНЕС - натрупали са се много неправди, много нерешени проблеми, много загадки... Но наближава ден, когато проблемите ще "потопят" кораба и всичко ще утихне. Въпросът е дали озоновата дупка първа ще "избуши" или човечеството ще изгори въглищата, нефта и горите, и поради липса на "бели дробове" ще се самозадуши като в газова камера...
На какво се дължи тази апокалиптична картина, която наблюдаваме ДНЕС? Според мен, най-вече на мисленето, което е било в застой много дълго време и проблемите са се мултиплицирали лавинообразно.
Дали Църквата може да даде някаква алтернатива, след като толкова дълго време е формирала мисленето на милиарди човешки същества, чак до ден днешен? Ще попитате: Коя Църква - старозаветната или новозаветната? Църквата е само една - ИСТИНСКАТА. Всички други са в обратната крайност.

Църквата съществува поне 5 000 години преди построяването на "Агия София" /"Св. София"/ в Константинопол. Интересното е, че доказателството за това лежи на Балканския полуостров /в България/, където откриват при разкопки Кивотът на Завета /от глина, покрит със свещени знаци/. Съществуват доказателства, че някога по тези земи са живели предшествениците на египтяните, които са построили някои градове в Древен Египет. Ако някой се интересува, ще напиша повече.

Но темата е "Философски аспекти на поведението на ап. Павел и бл. Августин", затова на въпроса.
Както вече изразих становище, участниците нямат никаква представа за разглежданите въпроси, от философска гледна точка. Може ли един човек да твърди, че неговата майка/жена/дъщеря е "петно" и "без душа"? Ако е от Карлуково или 4-ти километър, може, но не и нормален човек, който е с ума си. Може ли да забранява на жена да говори в събранията на вярващите, само защото физически е жена? Тя няма да играе еротичен танц - тука става въпрос за нравствено поучение. Значи жената ще носи цялата къща на гръб, барабар с мъжа си, но пред обществото/в Църквата ще се счита за "второ качество"?! Тук се сещам за това: "Всичко изпитвайте; дръжте доброто." /1 Солунци 5:21/ Именно затова се заех да разбия заблудата относно жената в събранието на вярващите, а и извън него.

Ето встъпителните ми думи към някои от вече писалите по темата:

Гост /Публикувано на: 20 Окт 2009/

ven4e
Публикувано на: 10 Окт 2009
"С юдаизма християнството няма нищо общо, те са противоположни. Християнството не води началото си от юдейството (Моисей), имало е пророци много преди това и се стига чак до Адам - това е православната вяра, която ще съществува до края на света."

Как да нямат нищо общо?!

"Филип намира Натанаила и му казва: Намерихме Онзи, за Когото писа Моисей в закона, и за Когото писаха пророците, Исуса, Иосифовия син, Който е от Назарет." /Йоан 1:45/

"Защото, ако вярвахте Моисея, повярвали бихте и Мене; понеже той за Мене писа." /Йоан 5:46/

"И рече им: Тия са думите, които ви говорих, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, което е писано за Мене в Моисеевия закон, в пророците и в псалмите." /Лука 24:44/

Aether
Публикувано на: 10 Окт 2009
"Извинявай, но покажи ми нещо което да не е циклично? Ритъм на сърцето, дишане, цикъл на Карно, аз лично не знам машина, която да може да функционаира по друг метод освен циличния; кръговрат на водата, веществата... Самата идея за края на света е начало на друг свят, чиито край ще даде начало за трети (супернова). Цялата история се повтаря - падат империи, възраждат се империи и пр и пр. Всичко е цикъл - кръг."

Има една немска поговорка: Глупакът си остава глупак, дори да хвръкне до небето. /Dummkopf bleibt Dummkopf, und wenn er bis zum Himmel fliegt./
Любимо занимание на глупаците е да се правят на умни, да се занимават с философстване и наукоплетство. Накрая обаче остава един тиквен медал, познайте за кого...

Кабрал
Публикувано на: 10 Окт 2009
"Темата за "Философските аспекти..." сложих в протестантство защото там са всички възможни глупости и празнословия. Освен това няма раздел "Форум за деца". Но мястото действително е тук, защото темата е протестантска. Тези расъждения са плод на т.н. "библеистика". Библеиста е тиквеник, който не разбира за какво иде реч в Библията, няма харизма да направи своя църква, а само дудне по библейски въпроси."

Кабрал, "тиквеници" са всички, които имат материал за един хубав рачел. :)
(Извършителят на действието винаги е с пълен член - БиблеистЪТ /Кой?/!!!)

***
Около Хелоуин ме обзе творческо вдъхновение и няколко години след премиерата на филма "Шифърът на Леонардо", го гледах и аз. В интерес на истината не съм почитател на Дан Браун /не съм чел романите му/, а на Ханс Цимър /Hans Zimmer/ и Джошуа Бел /Joshua Bell/ - гледах "Шифърът на Леонардо" най-вече заради музиката, като се надявах да бъде като тази на "Ангели и демони".

Гост /Публикувано на: 02 Ное 2009/

Скоро беше Хелоуин... Чудех се какво да правя, и реших да гледам "Шифърът на Леонардо". Малко длъшък е - около 2.30 h. Понеже преди година-две бях чел "Светата кръв и Свещеният Граал" /от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн/, бях отчасти запознат със сюжета, и нищо не ме учуди чак толкова. На определени моменти беше трагикомично - особенно демонът, който беше решил да става светец, и "изкупваше" греховете си като очистваше някой и друг враг на "Светата църква", а за новите прегрешения, които трупаше, се самобичуваше чисто гол пред Разпятието...
Ще ви кажа защо ме напушва на смях, макар и с дълбоко прискърбие: Вместо този младеж да си изключи GSM-а /който е гледал филма ще разбере какво имам предвид/, той се самозалъгва, че ще "оправи" нещата, като си удари някой камшик и измъчи тялото си /и с други изтезания/ - ще наказва невинен /тялото/, когато виновникът е неговият "слаб ангел" /умът, духът (the mind)/.
Неминуемо някой би се запитал откъде на тоя младеж /сценариста/ му е хрумнала тази, меко казано, откачена идея. Впрочем откъде на "Светата църква" й е дошло на ум да "прочисти" Римската империя от "нечистите сили" - вещици, знахари..., след като в Новия Завет пише: "нашата борба не е срещу плът и кръв"? Все едно някои недоволни да организират въоръжена борба срещу "жриците на любовта", понеже техните мъже са незадоволени, отчуждени или просто търсещи нови хоризонти?! Или пък рогоносците да възстановят "Светата инквизиция" срещу кавалерите и въобще обичащите да /се/ подаряват на нежния пол?!

Може би изворите на тази идиотщина са много, но главният, поне за мен, е следният пасаж:

"1 Или не знаете, братя, (защото говоря на човеци, които знаят що е закон), че законът владее над човека само, докогато той е жив?
2 Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон.
3 И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж.
4 И тъй, братя мои, и вие умряхте спрямо закона чрез Христовото тяло, за да се свържете с друг, сиреч, с възкресения от мъртвите, за да принасяме плод на Бога.
5 Защото, когато бяхме плътски, греховните страсти, които се възбуждаха чрез закона, действуваха във вашите телесни части, за да принасяме плод който докарва смърт;
6 но сега, като умряхме към това, което ни държеше, освободихме се от закона; тъй щото ние служим по нов дух, а не по старата буква.
7 Тогава що? Да речем ли, че законът е грях? Да не бъде! Но напротив, не бих познал греха освен чрез закона, защото не бих познал, че пожеланието е грях, ако законът не беше казвал: "Не пожелавай".
8 Но грехът понеже взе повод чрез заповедта, произведе в мене всякакво пожелание; защото без закон грехът е мъртъв.
9 И аз бях жив някога без закон, но когато дойде заповедта, грехът оживя, а пък аз умрях:
10 намерих, че самата заповед, която бе назначена да докара живот, докара ми смърт.
11 Защото грехът, като взе повод чрез заповедта, измами ме и ме умъртви чрез нея.
12 Тъй щото законът е свет, и заповедта света, праведна и добра.
13 Тогава, това ли, което е добро, стана смърт за мене? Да не бъде! Но грехът ми причинява смърт чрез това добро нещо, за да се показва, че е грях, тъй щото чрез заповедта, грехът да стане много грешен.
14 Защото знаем, че законът е духовен; а пък аз съм от плът, продаден под греха.
15 Защото не зная какво правя: понеже не върша това, което искам; но онова което мразя, него върша.
16 Обаче, ако върша, това, което не искам, съгласен съм със закона, че е добър.
17 Затова не аз сега върша това, но грехът, който живее в мене.
18 Защото зная, че в мене, сиреч, в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша.
19 Защото не върша доброто, което желая; но злото, което не желая, него върша.
20 Но ако върша това, което не желая, то вече не го върша аз, а грехът, който живее в мене.
21 И тъй, намирам тоя закон, че при мене, който желая да върша доброто, злото е близо.
22 Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон;
23 но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми.
24 Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт?
25 Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон."

Тялото на смъртта /законът на греха/, /24/
сиреч грехът, който живее в плътта, /17/ /14/
"загробва" и воюва срещу Закона на ума/духа. /23/

Съвсем ясно авторът казва, че с ума служи на Божия Закон, а с плътта - на греховния. Ако допуснем, че казва, че физическата плът е греховна и именно тя служи на греховния закон, то ще излезе, че един Господен пратеник проповядва, че Творецът е създал едно несъвършено творение - материя, в която живее грехът. Значи Адам и Ева са си грешни по природа?! Но само как звучи това: "Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон." Какво чудо наистина?! Според Моисеевият Закон да направиш дете на омъжена жена /която има жив съпруг!; която не е твоята!/ е престъпление /без значение дали са те хванали или не!/ - първо срещу твоя и нейния брак, второ срещу Закона/Бога и трето срещу обществото. Но според днешните закони, без съмнение повлияни от Християнството, детето е на майката и нейния съпруг :) И не само, че детето, майка му и нейният обожател няма да бъдат убити с камъни, ами дори всички ще пеят и танцуват: Майката на детето, че е легнала с любовника си, съпругът и цялата му рода - че им се е родило потомство, ухажорът - че е посял едно цвете в чужда градина... Естествено всичко е "наред", само когато е налице действаща само/заблуда - никой не е престъпник, ако не бъде хванат на местопрестъплението. :) Но Дамоклиевият Меч на възмездието виси над главата на всеки и без съмнение ще отдаде на всекиму заслуженото. Но дори всичко да бъде разкрито, виновниците няма да бъдат убити /защото законът забранява посегателството над чужд живот и собственост!/, а виновни ще се окажат съпругът на невярната жена, затова че не е опазил жена си, и съпругата на прелюбодееца - понеже не го държи в брачното ложе... Всъщност системата "правораздава", само когато е сезирана, а всички, които престъпват законите, са невинни, понеже срещу тях няма производство. Или ако има, е срещу "неизвестен извършител"...

Но да се върна на филма. Все пак кой движи телесните части? Те самоуправляеми ли са или са подчинени на "командния център"? И ако "живея" в един прекрасен свят на мечтите, а творя един ужасен свят на членовете си, то избавен ли съм от бесовете в мен? Защото ако съм умрял за Закона на Правдата, как ще живея за Него?
Все едно да твърдя, че не аз убивам на война, а автоматичното/хладното оръжие... Не аз изстрелвам ракета, а механизмът на системата. Буквално оръжието убива, но то не е самоуправляващо се. Като изключим заложените мини.
Значи вместо да се вгледам в нещата и да погледна зад тях, аз се самозалъгвам, че някой друг е виновникът. На половината свят им е виновен дяволът /че ги е подлъгал и съблазнил/, на другата половина - Бог /че не им е дал Сила да противостоят на злото/. :)

Чудя се, по този повод, понеже говорим за плътта, на кого му хрумна да учи малолетни на анатомия на човешкото тяло? Какво ще стане, ако някое детенце, без да знае, че убийството е грях, реши да изпревари следващите броеве на образователното издателство като провери какво има в приятелчетата си? Детето на братовчед ми е на 5 и с нетърпение очаква да види какво има в човешкото тяло.

Някой ще каже: Ама как, нали Законът вече е разкулачен, а в Христос имаме свобода? Как така убийството е грях? По кой закон? Моисеевият Закон [не в персийски и вавилонски вариант!!!] и Святият Закон /Христос/ [в оригинал!!!] са две Лица на една й съща Монета! Разкулачен е законът на греха /който носи смърт!/. Буквално грехът продължава да убива, но не чрез занопазителите, а пряко тях. Всичко е на собствена отговорност и за собствена сметка! :)
Веднага давам пример за пояснение. Представете си, че стоите пред елемент от електропреносната мрежа - табло, кабел, трансформатор... Обикновено има предупредителен знак - една/две светкавици и надпис "Внимание! Опасно за живота!" или нещо подобно. Дали има или няма предупредителен знак, електрическият ток е еднакво опасен. Знакът пази живота, по същия начин Моисеевия Закон пази и съответно дава Живот.
Законът на греха, който отнема Живота, т. е. носи Смърт, принизява, а Святият Закон /Христос/ възвисява - "Святи бъдете, понеже Аз съм свет..." В този смисъл Смъртта е разложение, corruption на тялото /във всичките му измерения/.
Отсъствието на знак, обаче, съвсем не означава неприсъствие в главите на разумните, които знаят, че токът убива. Те имат свободата да "пипнат" тока, но им е известно, че за тях е по-добре да не се "здрависват" с него. Свободата, която дава Святият Закон /Христос/ не "разкулачва" Моисеевия Закон и в никакъв случай не го унищожава или обезсилва. "Не убивай!" Означава ли, че понеже имаме Свобода в Христос, може да убиваме?! Всъщност може, но само ако ни хареса :) Както е казано, преди да вадиш треската от братовото ти око, извади първо гредата от своето! Преди да убиваш когото и да било /двукрако, четирикрако...стокрако, безкрако/, трябва да провериш дали мярата ти е по мярка, че да я налагаш на други, ако можеш, естествено, след като я наложиш на себе си най-първо...
Все пак, как законът на греха, който носи Смърт, е унищожен? Може ли токът да не убива, при все че си се "здрависал" с него? Да, може, електротехниците ежедневно се "здрависват" с тока, но той не ги убива. Имат изолиращи предпазни средства. Такъв Изолатор са и Писанията, стига да бъдат използвани от квалифициран персонал /Христовата Църква/. За "специалистите по всичко" те са проводник, който кара светът да се тресе конвулсивно...

Мнозина са обърнали СВОБОДАТА в Христос на СЛОБОДИЯ - колят и бесят според своето измамливо сърце, а своите "трески" не дялат.
Нямам харизма да направя своя църква /защото църквата не е собственост, още по-малко юридическо лице!/, затова само ще дудна по библейски въпроси, с риск да продължа с "пасторските простотии"... Естествено, ако ми бъде позволено :)

***
Тази тирада "пали" фитила на ven4e.

ven4e /Публикувано на: 03 Ное 2009/
Цитат /ven4e/

Гост написа:
Цитат /Гост/
един Господен пратеник проповядва, че Творецът е създал едно несъвършено творение - материя, в която живее грехът. Значи Адам и Ева са си грешни по природа?!
/Цитат /Гост/

Творецът е създал прекрасно творение, което по собствена воля е развалило прекрасно създадената природа и е логично тя да бъде възстановена единствено с помощта на Христос, а че думите на апостола могат да се тълкуват във вреда на човека и околните му, мисля, че е очевидно; в тоя филм нямаше абсолютно нищо християнско, само християнска образност и терминология, без нищо общо с духа на Евангелието.

/Цитат /ven4e/

***
Следва нова порция от моя страна.

Гост /Публикувано на: 17 Ное 2009/


Малко допълнение към предходното ми мнение - грях е да се убиват и еднокраки! "Ама как?", ще каже някой - "Какво ще ядем тогава? А, не, този път си в грешка! - Бог разрешава да се ядат растения." Всъщност, не. Разрешава да се ядат семена и плодове /Битие 1:29/, а не корени и стебла. Тия, които ядат корени, трябва да се изповядват :) За магданоза, мисля че не - коренът си остава и отново избуява /не съм сигурен, но май и марулите са на този принцип/. Може би и отопляващите се на дърва трябва да помислят не са ли в грях :) Може да горят само изсъхнали дървета - хем са сухи и се подпалват лесно, хем санират горите, хем не унищожават "белите дробове" на планетата, хем няма да горят в ада заради своя комфорт. :) /ако се чудите къде се намира ада, питайте! :)/


ven4e,

"Шифърът на Леонардо" е "бъкан" с християнска проблематика.

На първо място е застъпен въпросът с "mind control"-а. При това по един завоалиран начин е казано, че силите на мрака действат с пълна сила и превръщат "белите" в "черни" - албиносът, който е роден "бял", а е станал "черен" в дела и мисли. При това носи библейското име Сила! Очевидно авторът /Дан Браун/ набляга на промиването на мозъци, което е практика при 100 % от всички култове - секти, дружинки, партии...

"Черешката на тортата" е въпросът с целибата - може ли един първо/свещеник да има брачен съюз с жена, или трябва да е съчетан единствено с Църквата. "Ударите под кръста" са много - главно срещу католическата църква, в която целибатът е задължителен за всички духовни лица. "Върхът на върха", обаче, е въпросът, може ли жена да бъде първо/свещеник.

Голям парадокс, наистина?! Защо на жените не се разрешава да бъдат свещеници/първосвещеник?
Защо парадокс?, ще попита някой. Както е известно на всички, жените готвят, чистят, перат, пазаруват, правят зимнина, гледат децата, родителите и мъжете си... и ходят на работа. Много пъти са ми казвали /с пълно право!/: "Ако ни няма нас, жените, вие, мъжете, умирате прави." Въпросът ми е защо, след като така и иначе жените носят на плещите си и мъжете си, и родителите, и децата, и кажи-речи цялата къщна работа, и за да се справят са им нужни и психика, и мъдрост, и любов, да не могат да служат като свещеници/първосвещеник в Църквата? И православни, и католици, доколкото ми е известно, не приемат за свещеници/патриарх/папа жени.
Защо досега не се е случвало /поне в познатата история/ [говоря за католици и православни] да има жена-свещеник/патриарх/папа?

Уж "Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса." /Галатяни 3:28/, а всъщност действителността сочи именно разделение на полов принцип?! На мъжете се позволява да бъдат свещеници, а на жените не?! И всичко само заради това, че обществото има патриархално мислене, което е проникнало и в Църквата - доктрината за Първородния грях е само оправдание, така мисля. Щом обрязването е не по плът, а по дух /краекожието на сърцето/, какво значение има полът?!


***
ven4e е единственият ми събеседник - другите само четат написаното и цъкат с език: "Тоя е откачен!" Те са убедени, че индивид от женски пол може само да чисти и готви вкъщи, но не и да поучава в Църквата. Задавам въпроси за размисъл, но не и не - цял месец ни дума по тях.

ven4e открито си признава:

ven4e /Публикувано на: 18 Ное 2009/
Цитат /ven4e/

Гост написа:
Цитат /Гост/
Малко допълнение към предходното ми мнение - грях е да се убиват и еднокраки! "Ама как?", ще каже някой - "Какво ще ядем тогава? А, не, този път си в грешка! - Бог разрешава да се ядат растения." Всъщност, не. Разрешава да се ядат семена и плодове /Битие 1:29/, а не корени и стебла. Тия, които ядат корени, трябва да се изповядват :) За магданоза, мисля че не - коренът си остава и отново избуява /не съм сигурен, но май и марулите са на този принцип/. Може би и отопляващите се на дърва трябва да помислят не са ли в грях :) Може да горят само изсъхнали дървета - хем са сухи и се подпалват лесно, хем санират горите, хем не унищожават "белите дробове" на планетата, хем няма да горят в ада заради своя комфорт. :) /ако се чудите къде се намира ада, питайте! :)/
/Цитат /Гост/


На мен пък ми е интересно къде си ги чел тия щуротии, защото ми приличат на извадки от наръчник за третиране на хора с деменция.

/Цитат /ven4e/

***
Обяснявам на ven4e, че:

Гост /Публикувано на: 18 Ное 2009/

ven4e,

Тия "щуротии" са made-by-me :), генерирани от досега ми с Писанията. Естеството на храната е от жизнено важно значение. Да се консумират узрели житни култури и плодове :) вместо зелена трева и ядящите я :), без съмнение би повлияло благотворно на перисталтиката :). Ако си падаш по женшена [http://www.pharmacy-bg.com/article.php?cmd=list&id=409], ти препоръчвам да опиташ чай от дървесен бъз /май му викат свирчовина/ [http://gotvarstvo.georgievi.net/a/svirchovina] - запарват се само листата, без дръжките, някои берат плодовете и цветовете му и също ги ползват като лек. Прояснява мъглата в мозъка, разбива тромбове в артериите и най-важното - действа на храносмилателния тракт. :)

***
Пелената в моите събеседници наистина е много дебела. Подозирам, че ако в Библията пишеше всички жени да се избият до крак /като "проводници" на злото/дявола в света/, без да се замислят щяха да го направят. Проблемът е, че този "диктат на фалоса" в Църквата противоречи на разума. По-късно ще обясня по какъв начин.

3 коментара:

  1. Анонимен7/1/10

    Наистина много интересни въпроси поставяш. Интересно ми е, съществува ли някакъв оздравителен план според теб, който да не зависи от 250 различни държави, а в него да се включат само желаещите, и Земята да бъде спасена без много приказки, с малко реални действия?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за въпроса. Надявам се и за в бъдеще да пишете тук.

    Озоновата дупка може да бъде "закърпена". Може да бъде синтезиран озон [http://en.wikipedia.org/wiki/Ozone] и да бъде "пришит" към съществуващия слой. Нямам идея как, но съм убеден, че е възможно. Може също така да се изпрати в космоса станция, която като апертура да улавя и съответно филтрира UV-лъчите от Слънцето - така ще се "имитира" озонов слой, без всъщност да го има. Единственият проблем, който остава, е емисията на вредни парникови газове и радиация. Трябва да се спре /доколкото е възможно/ използването на твърдите, течните и газообразни горива и да се използва по-широко ядрената/атомната енергия, вятърната, водната, слънчевата енергия. Проблемът с ядрената/атомната енергия е, че горещата ядрена реакция е много скъпа и опасна. Спомняте си, може би, Чернобил - неговият еквивалент е 200 атомни бомби тип "Хирошима". И досега радиацията там е много висока, и никакви "бетонни саркофази" не помагат. През последните 20 години узрява все повече идеята за т. нар. студена ядрена реакция /COLD FUSION/ [http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion] - ядрен реактор в дипломатическо куфарче, което се поставя в един казан [cauldron] в мазата, пълен с тежка вода [http://bg.wikipedia.org/wiki/Тежка_вода], натискаш едно бутонче с надпис ENTER и имаш топлоенергия колкото и докогато си поискаш - няма да плащате хиперсметки за своя комфорт, няма да тракате със зъби от студ през зимата, защото не можете да си позволите парно, няма да хабите ток или газ /освен когато ви се налага/, защото ще си готвите на топлоенергия от директен източник, дори ако искате може да отворите хамам и да станете теляк. Вече няма парникови вредни газове, има само безвредни!!! Колко просто е всичко, нали?! Просто някой трябва да повтори успешно експеримента на Понс и Флайшман, и да научи всички останали /които не са никак малко/ как да го повторят успешно и те... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/10

    eho, stranno e tuka hm!

    ОтговорИзтриване