29 декември 2009

Философски аспекти на поведението на ап. Павел и бл. Августин

Започнах да изучавам древни езици, защото исках да разбера какво точно пише в Писанието, защото колкото и библии да отварях, нямаше една с една да съвпадат. С времето установих, че има преводи, които са изключително добри, но едно е да четеш оригинала, съвсем друго превода.

Ако трябва да ви препоръчам превод на Библията, бих ви посочил ето този
http://apostolicbible.com/
http://apostolicbible.com/platformAB.htm

May God enrich you in the study of His Word!

***
ТЕТРАГРАМАТОНЪТ /YHVH/ е много интересен феномен. Затова, когато един от участниците във форума се опита да "отвори" очите на своите събеседници, че ТЕТРАГРАМАТОНЪТ /YHVH/ е едно голямо нищо, реагирах със следното /не съм от "Свидетелите на Йехова", съображенията ми са от друго естество/:

Гост; Публикувано на: 17 Дек 2009

Възползвам се от любезната покана на Кабрал /"Елате еретици и аз ще ви приютя, елате объркани и пишете при мен, елате библеисти и аз ще чуя глупостите ви!"/, и ще напиша туй-онуй по темата [http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=20&p=31183&sid=56a6c4a84f63dae009368abd12caf84d#p31183] /някой от модераторите може да го премести в "Секти и култове", но ако е възможно нека остане тук/.

Въпросът с ИМЕТО на Господ/LORD е много интересен. Поне за мен. :)
Първо, в Изход 32:5 не е използвано YHVH, а LYHVH [Ламед+YHVH].
http://www.hebrewoldtestament.com/B02C032.htm
Какъв смисъл е вложен в Ламед може да видите тук:
http://www.hebrew4christians.com/Grammar/Unit_One/Aleph-Bet/Lamed/lamed.html
Но общата картина зад LYHVH е по-трудна за обяснение. По-важното е, че твърдението на etien за YHVH е невярно: "И така виждаме, че един идол е наречен със същите "свещени" четири букви, които "били толкова святи, че никой не смеел да ги произнесе". Едно теле е наречено от Божия Дух в писанията "йехова", и написаното не може да бъде изменено, казва Божият Син. Пак ще го напиша, за да не помисли някой, че има печетна грешка: Божият Дух е нарекъл един идол в писанията "йехова" — същата дума, с която се нарича и самият Бог."

В т. нар. ТЕТРАГРАМАТОН [YHVH], употребен няколко хиляди пъти в Писанията, буквата Хей /H/ [от hebrew, не от english] се среща два пъти. Именно с прибавяне на Хей /h/ към Аврам /Abram/ се получава Авраам /Abraham/, и със смяна на една буква с Хей /h/ в Сарай /Sarai/ се получава Сара /Sarah/. Хей се среща и в ELOHIM.
"Съгласно еврейската мистика, Хей /H/ [употребено в YHVH и в ELOHIM] символизира Божественото Дихание, Откриването /Разбулването/ и Светлината..."
http://www.hebrew4christians.com/Grammar/Unit_One/Aleph-Bet/Hey/hey.html

Библейската история за сътворението на света всъщност много наподобява орфическата концепция за произхода на боговете и вселената - Първоизточникът на нещата произвел в ефира едно световно яйце, което се разпукнало - от черупката му се образували небето и земята, а от сърцевината му се появил първият бог - двуполовият Фанес /"излъчващ светлина"/, известен като Протогон /"първороден"/...
/по книгата на Кръстю Мутафчиев - "HOMO SAPIENS за произхода на Homo Sapiens", 1992 г./

Всъщност аналогията е с Адам /"адама" - червена (огнена) пръст/, който бидейки по Божий Образ /роден от Божествената СВЕТЛИНА/, излъчва Светлина.
Сам Спасителят пита своите събеседници: "Не е ли писано във вашия закон: "Аз рекох, богове сте вие"?" /Йоан 10:34, Псалми 82:6/. В символа на Вярата за Божия Син пише: "...СВЕТЛИНА ОТ СВЕТЛИНА, БОГ ИСТИНЕН ОТ БОГ ИСТИНЕН..." НО... има едно голямо НО. Тия са БОГОВЕ [ЕЛОХИМ], които носят /част от/ СЪЩНОСТТА на ГОСПОД [YHVH]. Авраамово потомство са преди всичко изпълнените с Божественото Дихание, прибавили по неизказан начин един Хей към своето име, може би чрез ВЯРА колкото синапово зърно.
Тук е мястото да ви попитам как Иисус прибавя този /в случая втори/ Хей към Своето ИМЕ /според Писанията/? Ако някой може да отговори на този въпрос правилно /понеже аз зная отговора :)/, ще го произведа направо в майсторски чин :)

/Следва/

P. S. Така и не разбрах защо индивиди от женски пол не могат да постъпят на работа в БПЦ като свещеници? Моля да ме осветлите по въпроса :) Какво е официалното становище на дядо Максим/ Св. Синод?

***
След дългото чакане някой да се включи в дискусията се появява един землянин на име small axe - той вярва, че индивид от женски пол не може да работи като свещеник в никоя църква, защото:

small axe; Публикувано на: 18 Дек 2009

Цитат /small axe/

Цитат:
P. S. Така и не разбрах защо индивиди от женски пол не могат да постъпят на работа в БПЦ като свещеници


Понеже това да си свещеник на Бога не е работно място, никога не е било и няма общо със скапаното феминизирано еманципистко и сатанизирано общество днес. С това не искам да обидя жените, понеже тяхната слава са други неща, не да бъдат такива каквито Бог не иска.
Тази еманципация и войнстващ феминизъм прави едно нещо, и именно това е сатанистката цел - b да отнеме славата на жената b [b=bold]


Другата крайност е в ислямските общества, да се тормози жената, да няма никакви права. Това е ужасно и Господ ще ги съди един ден. Жената си има роля, и само когато е в тази роля, ще е пълноценна и щастлива.
Толкова ми е жал за милионите онеправдани и мачкани жени по света, те са така крехки и чувствителни и е тъжно и страшно, че плачат, когато никой не ги чува, но има Един дето ги чува :thumbup:, ние нищо не можем да сторим освен да молим Бога за милост.

По този въпрос, ясно е говорено в писанията. Ти, понеже не ги приемаш, поне не и изцяло, затова и питаш подобни неща.
Това не е като да работиш в банка, или в строителството (комунистическото) като ударничка - кранистка.

В момента, в който някой се помъчи да налага отвън на вярващите правила и наредби, и те почнат да приемат, ето ти го началото на края. Това вече става на много места в западна Европа, и на много места жени са лидери на общности на християни. Така коня вече отдавна е у ряката и затъва ли, затъва.

Бог, обаче r ВИНАГИ r [r=red] има верен остатък. И ще го прекара през изпитания, за да го опита и избели за крайния триумф на верните.

/Цитат /small axe/

***
Отговарям му:

Гост; Публикувано на: 18 Дек 2009

Не мисля, че индивидите от женски пол, както и тези от мъжки пол, трябва да си слагат наочници според закостенялото мислене на обществото. За какви "роли" става дума? Или всяка жаба да си знае гьола, квак?!

small axe
Цитат
"Тази еманципация и войнстващ феминизъм прави едно нещо, и именно това е сатанистката цел - b да отнеме славата на жената b [b=bold]

Другата крайност е в ислямските общества, да се тормози жената, да няма никакви права. Това е ужасно и Господ ще ги съди един ден. Жената си има роля, и само когато е в тази роля, ще е пълноценна и щастлива."

А ако обърнем нещата на 180 градуса? Какво да кажем за онеправданите мъже като заврените зетьове например? Ами за непоклатимата вяра, че мъжете не могат да правят "женски работи". Например да плетат на една/две кука/куки. Който има нужното търпение и финес към красотата, независимо от какъв пол е, може да се научи да създава феерия в бримки. :) Не вярвате, че това е възможно?!

Самият аз не съм си поставял за задача да се уча да плета на една/две кука/куки :), но не смятам, че плетенето на една/две кука/куки е "женска работа". Ако сте чували за т. нар. "брюкселска дантела", /а и да не сте, няма значение/ - та брюкселската дантела е изключително ръчна изработка, нужно е нечовешко търпение /не искам да обидя никого с тази констатация!/ и майсторство. :) Най-интересното е, че с тази "женска работа", успешно се справят и мъже. Как съм разбрал това? Ами, много просто - тъй като всяка брюкселска дантела е произведение на изкуството, в магазините, където се продава брюкселска дантела обикновено има портрети на създателите й. Аз лично съм виждал снимка на един дядо, изработил изумителни шедьоври от типа брюкселска дантела. Аз лично си купих за спомен няколко разделителя за книги и една брюкселска дантела /кръгла, с диаметър една педя/ - за "чаршафите" на дядото нямах толкова пари. Избягвам да я показвам, защото всяка баба, която я види, се депресира. :) Надявам се, че вие няма да се депресирате от това:
http://www.nicoletoebac.be/
/сайт на споменатия магазин, където видях снимката на дядото и бабите, показващи своите фантазии в бримки, тип брюкселска дантела/

***
small axe показва все повече лицето си, което е лицето на... 2-3 милиарда човека /главно индивиди от мъжки пол/ в момента.

small axe; Публикувано на: 18 Дек 2009

Цитат /small axe/

Тук обсъждаме нещо друго, госте. Не за това дали дядовци могат да плетат дантели.
По-добре да беше казал, дал дядовци могат да се обличат с дантели, да слагат червило и да тропкат на токчета. Тогава по щеше да си в темата.
Една жена, имаща ръководна роля сред мъже в едно христианско събрание, ще изглежда на подобен дядо в дантели и червило, тоест нелепо и не намясто.

А иначе не виждам нищо срамно и лошо дядо да плете дантели. Виж, ако бие бабичката си, тогава ще е лошо.


/Цитат /small axe/

***
small axe е убеден, че жена не може да поучава в събрание на вярващи, но никога не си е задавал въпроса каква е причината. Той смята отговорът за тривиален - от ясен по-ясен. Издалеко, стъпка по стъпка, започвам да оборвам тезата му.

Гост; Публикувано на: 19 Дек 2009

small axe
Цитат
"Една жена, имаща ръководна роля сред мъже в едно христианско събрание, ще изглежда на подобен дядо в дантели и червило, тоест нелепо и не намясто."

Именно това ти обяснявам, приятелю /няма да те наричам брат, защото за правите братя кривите не са братя, а аз съм крив брат, както се видя и във Фелоу :), при това опърничав и неподатлив на изправяне, съблазняващ другите с мисленето си и без съмнение заслужаващ бан на квадрат/ - не е важен полът, а талантите /дарбите/. Ако на един индивид от женски пол е дадена власт от Бога да ръководи едно христианско събрание, той [индивидът от женски пол] ще се справи със задачата си точно толкова добре, колкото един индивид от мъжки пол. Да не би в служението си пред Бога свещениците да играят канадска борба, да се надвикват или да цепят смоковници?! Това ми беше въпросът - с какво един индивид от мъжки пол е повече от един индивид от женски пол в службата пред Бога като свещеник?

И къде пише, че индивид от женски пол не може да бъде първо/свещеник? Ако ме убедиш, че в Библията пише точно това, ще кажа - "В грешка съм."
Да вземем Елън Уайт - защо да не може да бъде ръководител на християнска общност?! Какви бяха, адвентисти май. Имах навремето един съсед, върховен пастор за България на не знам точно коя църква - не съм запознат, има ли някаква разлика между адвентисти, съботяни, петдесятници... /за мен са едно й също/? Та в неговата библиотека, доста богата, има една книга на Елън Уайт - "Притчите на Исуса Христа" - самият той е участвал в превеждането й на български. Попрочетох някои неща и мога да кажа, че е написана от духовно зрял човек, който е в състояние не само да напише книга, но и да чете/говори написаното пред други /да поучава/. Нямам представа, може и да е компилация, но на корицата пише Елън Уайт. Дори след време реших да я чета в оригинал и я намерих на няколко места в нета, например тук:
http://www.ellenwhite.info/books/christs-object-lessons-contents.htm


small axe,

Защо Елън Уайт да не може да чете своите трудове пред други хора /да поучава/, като лидер на християнска общност, а хора, които не са писали такива фундаментални трудове да могат да четат от лаптопите си на подиум, като да речем пастор Васил Петров [http://vasilpetrov.org/]?

***
Евала на small axe!!! Той така се вживя в дискусията, че се разприказва и си каза всичко, като истински приятел.

small axe; Публикувано на: 19 Дек 2009

Цитат /small axe/

Аз не говоря за деноминации. Кой чете от лаптопи и какво прави. Също така се запознай с различните групи и ще разбереш разликите между тях. Също и приликите. Аз лично нямам общо с нито една от подобни групи.

Не знам кой си, и защо си бил баннат от сайта фелоушип. Аз съм просто потребител там, нямам отношение към администриране, дори също неведнъж съм бил на косъм от баннване, но по някаква причина не съм баннат.

Кой е брат и кой не, не е моя работа да определям. Ако вярва някой в Иисуса, мрази греха, живее според думите на Гопода, то не виждам причина да не го считам за брат. Ние сме едно тяло, ако сме приели един Дух. Ако някой живее според горното, той е познат от Господа.

Цитат:
Защо Елън Уайт да не може да чете своите трудове пред други хора /да поучава/, като лидер на християнска общност
/Цитат

Защо жената не може да има ръководна роля в дадена общност от вярващи?
Понеже на нея r не е позволено да поучава в събрание на вярващи. r [r=red] b Павел го казва ясно. b [b=bold]

Иначе аз вярвам, че всички вярващи сме свято свещенство, свят народ, народ, който Бог придоби, за да възвестяваме превъзходствата на Този, Който ни призова от тъмнината в Своята чудесна светлина. (послание към евреите, мисля)

Но има ред, според този ред жената не бива да владее над мъжа, нито да го поучава (като авторитет в събрание на вярващи, като презвитер, учител и тн.)
Тя има дарби, но тези дарби не може да ги употрбява в разрез с наставленията, които вигдаме в писанията. Ако иска да поучава и има подобна дарба, то може да прави това с другите жени. Старите жени учат младите , както е писано...

Във форум, в какъвто сега пишем, това не е общо събиране за поклонение на Христа, за поучение, както виждаме, е ставало, когато са се събирали вярващите. Тука жени могат да пишат и дискутират, споделят вижданията си по различни въпроси, но те не са в положението на авторитети и ръководители в дадена християнска община (група).
Това не им е позволено, по различни причини, започващи още от книгата битие.

Ако някои жени не се съобразяват с това, те си отнемат славата, която Бог иска да им даде. Тяхна воля, те си решават, но това не е Божият ред, както и Павел обяснява.

За Елън Уайт има какво да прочетеш и да разбереш защо една лъжепророчица не бива да й се хваща вяра. Тя откровено казва неща, които не са станали, така цялото й учение почива на лъжи. Отделно на това, това което прави противоречи на Павел. Аз приемам думите на Павла, ти ако искаш чети Уайт, всеки има свободна воля :biggrin: , приятелю.

/Цитат /small axe/

***
Отговарям му така:

Гост; Публикувано на: 19 Дек 2009

small axe
Цитат
"Аз лично нямам общо с нито една от подобни групи."

Аз пък съм на мнение, че мислиш точно като тях. Твоето становище по въпроса, който разглеждаме, ясно сочи това. На твоето мнение са православни, католици, протестанти [чувал съм, че има жени-пастори /от харизматиците/, но не съм виждал като глава на общност; има ли или няма?]... евреи... мюсюлмани... атеисти... /ако съм пропуснал някоя по-голяма група, моля, допълнете!/ - езичници, правоверни, неверници, безверници...

small axe
Цитат
"Защо жената не може да има ръководна роля в дадена общност от вярващи?
Понеже на нея r не е позволено да поучава в събрание на вярващи. r [r=red] b Павел го казва ясно. b [b=bold]"

Да видим въпросния пасаж:
"1 И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци,
2 за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
3 Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,
4 Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината.
5 Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,
6 Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички;
7 за което аз бях поставен проповедник и апостол, (истина казвам, не лъжа), учител на езичниците във вярата и истината.
8 И тъй, искам мъжете да се молят на всяко място, като издигат ръце свети, а не гневни и препирливи,
9 Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи,
10 а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.
11 Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13 Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
14 И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.
15 Но пак тя ще се спаси чрез чадородието, ако пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие." /1 Тимотей 2:1-15/ [Естир 2003]

"1. И тъй, моля преди всичко да се правят просби, молитви, молби, благодарения за всички човеци,
2. за царе и за всички, които са на власт, за да прекарваме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота;
3. защото това е добро и угодно пред нашия Спасител Бога,
4. Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.
5. Защото един е Бог, един и Ходатай между Бога и човеци - Човекът Христос Иисус,
6. Който отдаде Себе Си откуп за всички - нещо в свое време засвидетелствувано,
7. за което аз съм поставен проповедник и апостол (истина казвам в Христа, не лъжа), учител на езичниците във вярата и истината.
8. И тъй, желая мъжете да се молят на всяко място, като въздигат чисти ръце без гняв и съмнение;
9. също така и жените, облечени прилично, със срамежливост и целомъдрие да се гиздят, не с плетенки, ни със злато, или с бисери, или драгоценни дрехи,
10. а с добри дела, както прилича на жени, които се посвещават на благочестие.
11. Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство.
12. На жена не позволявам да поучава, нито да господарува над мъж, но заповядвам да бъде в безмълвие.
13. Защото по-напред биде създаден Адам, а после Ева;
14. и не Адам биде прелъстен, а жената биде прелъстена и падна в престъпление;
15. но ще се спаси чрез раждане деца, ако пребъде във вяра, в любов и в светост с целомъдрие." /1 Тимотей 2:1-15/ [http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/1tim.htm#2]


small axe,

Имам един въпрос /малко глупав е, но затова пък ти ми дай умен отговор!/: Всички знаем райската история за Адам и Ева - как Бог ги изгонил от рая, защото не се покаяли за непослушанието си, че посегнали към забранения плод и яли от него. От 1 Тимотей 2:1-15 излиза, че Бог несправедливо е изгонил Адам.

В какво се излъга жената, та падна в престъпление, а Адам не се излъга? /Нима и Адам не яде от забранения плод? И как Бог е справедлив Съдия?/

P. S. Ти явно си от "фен-клуба" на Елън Уайт :) - дай линк към тези лъжепророчества, ако може на английски.

***
Настава гробна тишина - след два-три дни се опитвам да "реанимирам" дискусията.

Гост; Публикувано на: 21 Дек 2009

Призовавам всички мислещи да се включат в дискусията. Ако те могат да отговорят на поставените въпроси, нека не бъдат скъперници, защото коренът на всяко зло е в това тия, които имат, да не дават на тия, които нямат, [а тия, които нямат, да раздават с пълни шепи.]
Мъдро постъпи small axe - не знае отговора на поставения въпрос, затова мълчи, но как отсъжда против жените, когато не разбира в какво са по-долу от мъжете?

Важно е да се четат и Орфическите, и Еврейските, и Гръцките, и Римските, ..., и Богомилските писания - това са логически схеми - интелектуален продукт, различна гледна точка, подтикваща към размисъл. Днес, когато да мислиш е демоде, /защото всичко било ясно :)/, и тези, които искат да размишляват, са гонени като еретици, шарлатани и бесновати, цари непрогледен мрак в душите на глобалната секта "Свидетелите на антихриста" - антихристът е дошъл, измамил ги е и само им "пали" фитилите как да го "разпознаят", когато тепърва дойде. :)

***
В дискусията се включва един от модераторите /ТодорК/. Досега са ме мислели, предполагам, за заблуден, дори за твърдоглав еретик, но вече минавам за /п/объркан. Все пак, заради добрия тон, този модератор откровено казва така:

ТодорК; Публикувано на: 21 Дек 2009
Цитат /ТодорК/

Госте, лично аз не разбирам нито какво целиш, нито каква теза защитаваш. И както ми се струва въпросите си ги задаваш не защото искаш да научиш нещо от някого, а по-скоро от висотата на "всичкознаещия". Да смяташ, че много ги разбираш нещата, (а останалите са просто някаква сбирщина от "немислещи"), си е твое право - не бих тръгнал да те разубеждавам. Само че за да има дискусия по една тема, то трябва да съществува някакъв интерес към мнението на другия. За момента не виждам нито ти да се интересуваш от чужди мнения, нито някой да се интересува от твоето. Така че няма смисъл и ти, и ние да си губим времето като говорим на вятъра - лично за мен тези дискусии са много повече от интелектуално упражнение за убиване на времето.

Надявам се да не ми се разсърдиш, загдето пиша откровено каквото мисля - нямам нищо лично против теб. Даже напротив - пожелавам ти успех и Божии благословения.

/Цитат /ТодорК/

***
Оказва се, че small axe въобще не е разбрал какво го питам, и не вижда смисъл да се "хаби" на вятъра да ми отговаря...

small axe; Публикувано на: 21 Дек 2009
Цитат /small axe/

Аз не ти отговорих, понеже няма смисъл.
Написал съм ти някои неща, като не ги разбираш, си е твой проблем.
Чети там всякакви глупости - римски, гръцки, богомилски, орфически... много са, ще станеш умен.

Това дето си го цитирал от писанието говори ясно защо не бива жена да има в църква, да кажем, роля на b учител b [b=bold]. Ако не си съгласен, си е твоя работа.
Това подчертавам пак b не е обида b [b=bold] за жените, напротив.

Цитат:
В какво се излъга жената, та падна в престъпление, а Адам не се излъга? /Нима и Адам не яде от забранения плод? И как Бог е справедлив Съдия?/
/Цитат

Ами ти ясен текст не разбираш ли? Чети и мисли бе, човек...
Бог е справедлив съдия, нима се съмняваш в това? Кого излъга змията? Сетне Адам също стана виновен, понеже се подведе и престъпи думите на Бога. Какво неясно има тук?

За елън уайт, си има литература, чети...
Ако пък искаш, стани адвенист, докрая на живота си ще има да четеш на Ленчето "откровенията"...

/Цитат /small axe/

***
Опитвам се да запазя сериозния тон в дискусията, но едно мощно ХА-ХА-ХА кънти в мен - аз ли съм луд или светът е полудял? Чел съм някои мисли на бл. Августин по отношение на философията и науката /негова е идеята, че времето и пространството се раждат заедно, доразвита по-късно от Айнщайн в теорията за пространствено-временния континуум/, чел съм една книга за Римската империя /Първия Рим/ по време на упадъка й, когато е живял бл. Августин, но "откритието", че жената е "петно" и "без душа", ме оставя наистина без думи. Не виждам как един философ от такъв ранг може да твърди такава щуротия - без съмнение или думите не са негови, или... твърди нещо съвсем друго. Приемам второто, че бл. Августин и доктрината за Първородния грях са били изкривени под въздействие на... само/заблуда, генерирана от тъмните сили /антихриста/.

Гост; Публикувано на: 21 Дек 2009

ТодорК,

Целта ми е да ви обясня философските аспекти в поведението на ап. Павел и бл. Августин по отношение на жената.
Моята теза съвпада с тяхната.
Свидетелите на антихриста не могат да разберат тази теза и започват да си фантазират каквото им се струва най-логично.

Според теб, ако в едно събрание от вярващи се изправи да поучава Елън Уайт, трябва ли вярващите да си сложат тапи за уши? В какво поучаването чрез мъжки глас и визия се различава от това чрез женски глас и визия? Нима не е важно СЛОВОТО за поучение?! Защо правите този, който си отваря устата, по-важен от СЛОВОТО?!

ТодорК
Цитат
"И както ми се струва въпросите си ги задаваш не защото искаш да научиш нещо от някого, а по-скоро от висотата на "всичкознаещия". Да смяташ, че много ги разбираш нещата, (а останалите са просто някаква сбирщина от "немислещи"), си е твое право - не бих тръгнал да те разубеждавам. Само че за да има дискусия по една тема, то трябва да съществува някакъв интерес към мнението на другия. За момента не виждам нито ти да се интересуваш от чужди мнения, нито някой да се интересува от твоето. Така че няма смисъл и ти, и ние да си губим времето като говорим на вятъра - лично за мен тези дискусии са много повече от интелектуално упражнение за убиване на времето."

И да имам цялото ПОЗНАНИЕ НА ВСЕЛЕНАТА, АКО ЛЮБОВ НЯМАМ, НИЩО НЕ СЪМ.
Според теб, ако ден и нощ ям от дървото на знаенето на добро и зло [лошо], ставам ли да поучавам вярващи, при все че нямам ни мантия, ни жезъл, ни брада един лакът?
Кой трябва да поучава в събранието на вярващи - този, който носи Мантия, Жезъл и Бяла Брада, или този, който няма ни едно от трите?

ТодорК
Цитат
"Надявам се да не ми се разсърдиш, загдето пиша откровено каквото мисля - нямам нищо лично против теб. Даже напротив - пожелавам ти успех и Божии благословения."

Бъди спокоен и благодаря за пожеланията. Надявам се да си "развържеш" езика като small axe, за да разбера какво мислиш по въпросите, които чакат своите отговори. Мнението на моите събеседници е важно за мен, при все че никой не се интересувал от моето мнение. :)


***
На землянина small axe задавам няколко допълнителни въпроса, но той е убеден, че си има работа с откачен. Или по-лошо - с войнстваща феминистка.

Гост; Публикувано на: 21 Дек 2009

small axe
Цитат
"Това дето си го цитирал от писанието говори ясно , защо не бива жена да има в църква , да кажем роля на учител.Ако не си съгласен , си е твоя работа."

Съгласен съм, че жена не бива да проповядва на мъж в Църквата, но ако са само жени в една църква - да се чувства свободна. :)
Но как разбра, че Елън Уайт трябва да бъде мълчалива, а пастор Васил Петров да бъде проповедник. Как ще ме убедиш, че "вашата глава е Главата на Святия Дух", "вашите ръце са Ръцете на Святия Дух" [от една проповед на пастор Васил Петров], когато ми казваш така: "Кого излъга змията? Сетне Адам също стана виновен, понеже се подведе и престъпи думите на Бога. Какво неясно има тук?". Това те питам - след като и Адам се излъга да яде от забранения плод, и на двамата се отвориха очите. Ако не се беше излъгал как им се отвориха на ДВАМАТА очите?! Но те питам в какво НЕ СЕ излъга Адам, а само жената [се излъга], та падна в престъпление?

***
Въпросите се трупат, а отговори няма. ТодорК не си "развързва" езика, small axe не иска да участва повече в дискусията. Тази тягостна атмосфера трябва да бъде "разчупена" по някакъв начин! Може би с четене на Библията, а?

Няма коментари:

Публикуване на коментар