29 декември 2009

Философски аспекти на поведението на ап. Павел и бл. Августин

Положението наистина е сериозно. Картината е следната: Мнозина, изключая малцина /в най-лошия случай само моя милост/, вярват, че жена [индивид от женски (ХХ) пол] не може да поучава в събранието на вярващи, защото там може да поучава само мъж [индивид от мъжки (ХY) пол]. Защото го пишело черно на бяло в Библията /1 Тимотей 2:11-15/.

Според мен, в Писанието пише нещо съвсем друго. Опитвам се да провокирам събеседниците си към размисъл, като "разчупя" тягостната атмосфера с четене на "ала-бала" коментарии на Библията. Всеки мой коментар започва с :). Очаквам най-малкото някой да ме обори с желязна логика, да ме разбие на пух и прах философски. Но не и не - няма мераклии...

Гост; Публикувано на: 22 Дек 2009

Ава-Ама, строши веригите на антихриста в Сърцето на Църквата. Амин!
Abba-Amma, brake the chains of the antichrist in the Heart of the Elect. Amen!

Да се запознаем по-детайлно със Светата православна вяра от една книга - "ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ" (В 3 ЧАСТИ: СВЕЩЕНА ИСТОРИЯ НА СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ, ПРАВОСЛАВЕН КАТЕХИЗИС, ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛУЖЕНИЕ), издание на Църковно-обществено сдружение "Екзарх Антим I", гр. Видин, 1994 г., написана от блаженопочившите д-р Николай, еп. Макариополски, и д-р Серафим, Архимадрит.


ГРЕХОПАДЕНИЕТО И ПОСЛЕДСТВИЯТА МУ
(Бит. гл. 2-3)

"Адам и Ева блаженствували в рая. Там им било хубаво. Те се радвали на неизказани красоти. Зверовете им се покорявали. Пълен мир царял наоколо. Всичко изпълнявало Божията воля. Във всичко се чувствал Божият порядък. Всички живеели в изобилие и доволство."

:)
Може ли на някого да му е хубаво, когато не познава кое е добро и кое лошо за него?! Той може ли да каже кое е хубаво, ако не знае кое не е хубаво за него?!

"Между райските дървета две били по-особени: едното се наричало дърво на живота, а другото - дърво за познаване доброто и злото. Бог заповядал на Адама и Ева да не ядат от плодовете на последното дърво, като им казал, че, ако нарушат заповедта Му, без друго ще умрат.
Човекът бил създаден със свободна воля. Той можел да слуша Бога, ако желаел това, а можел и да не Го слуша. Ако човекът не би имал свободна воля, той не би могъл истински да обича Бога и да Му доказва това с делата си. Той би бил нещо като машина, която върши само това, за което е предназначена."

:)
В какво е свободата на волята? Нима не в това да правиш избор?! Но ако нямаш между какво и какво да избираш, защото не виждаш разлика между двете, как си свободен да избираш?! Съществуват ли забрани за малките деца, които не разбират защо да ги спазват и как?!

"Веднаж Ева се разхождала близо до дървото за познаване доброто и злото. Хитрият дявол влязъл в змията и, скрит в нея, заговорил на Ева:
- Истина ли е, че Бог ви бил забранил да ядете от плодовете на райските дървета?
- Не, - отговорила Ева, - само от плодовете на дървото за познаване на доброто и злото ни е забранено да ядем, защото, ако ядем от тях, ще умрем.
Дяволът, който никога не говори правдата, и сега започнал да лъже:
- Не, няма да умрете. Но Бог знае, че ако вкусите от плодовете на това дърво, сами ще станете като богове, ще познаете доброто и злото."

:)
Хитрият дявол?! В съзнанието на християните дяволът е зло, в което няма добро, но откъде се е появило това зло в добрата градина на Бог?! Или Бог не знае кое е добро и кое лошо, при това твърде добро, което противоречи на Писанията /понеже Бог вече е ял от дървото за познаване на доброто и злото/, или дяволът се е появил отнякъде, където Бог не достига /значи Бог не е всеобхватен, Творец на цялата вселена, на вся и всьо/, и има и друг Творец /лошият/ - Добрият и Лошият. Но това противоречи на постулата за Върховенството на Богът от Библията, The King of the kings. Има и друг вариант - при неуспешен експеримент от страна на Всевишния-т се е "пръкнал" дяволът, сиреч без Волята на Създателя-т - значи съществува неопределеност, която не е подвластна на никого, дори на Творец-ът. Така Бог става жертва на Науката.
Или просто дяволът е измислен от някой шегобиец, който в последствие бил погълнат от творението си, което превърнало твореца си в небитие, а небитието се превърнало в битие. В разглежданата история няма никакъв дявол, той съществува само в главите на празноглавците.
От друга страна кой е хитър?! И ако хитър е свързано по някакъв начин с лош, змията, която била най-хитра от всички зверове, първа е щяла да "изхвърчи" от рая. Да не забравяме, че Бог е справедлив Съдия! Значи хитростта на змията е добро качество и тя е положителен герой в тази история. Значи, змията не само, че не лъже, ами казва самата истина - че ще станат като богове, ще знаят да различават доброто от злото.

"На Ева харесали тия думи. Тя погледнала към дървото, чийто плодове й се сторили много привлекателни. Поискало й се да ги опита. Взела един, изяла го, после дала на мъжа си, и той също ял.
Така първите хора наряшили Божията заповед, сиреч съгрешили. Това бил най-злощастният момент в живота им. Всичко за тях се променило. Съвестта им започнала да ги мъчи. Зверовете взели не само да се боят от тях и да ги избягват, но и да бъдат вече опасни за тях. Връзката между Адама и Ева и Бога се нарушила. Те загубили невинността си и видели, че са голи. От срам и страх те поискали да се скрият. Съшили си препасници от листа и покрили голотата си."

:)
Как са й харесали на Ева тия думи, когато тя още не била яла от дървото за познаване на доброто и злото, не е ясно? Как й се сторили привлекателни плодовете, също? За да ми харесва една жена, аз трябва да забележа нещо в нея, което да ми допада, понеже знам, че е добро за мен! Тя е привлекателна не защото нямам отношение към нея, а защото имам някакво отношение.
Авторът, голям шегобиец без съмнение, щом вече хиляди години мами мало и голямо по църквите с тази сърцераздирателна история за "Първородният грях" - от малчуганите с родилен мъх до малчуганите с бради до кръста, трябва да получи своето признание.
Нарушаването на забрана, когато Адам няма никаква представа нито от свободна воля, нито от забрана като термин, яко ще да му е "гризала" съвестта! Имал ли е съвест, аджеба?
Как зверовете научили, че Адам и Ева са станали "лоши", та да се боят от тях /когато не познават понятията "добро" и "зло"/ - и те ли са похапнали от плодовете на дървото за познаване на доброто и злото, междувременно? Може, значи Бог трябва да е изгонил всички от рая, а не само Адам и жена му?!
Вече достигнаме в предишния пасаж до извода, че змията е положителен герой - именно, тя им показала нещо, което те трябвало да открият - ИСТИНАТА, Която била ВРАТА, но дали щели да влязат или излязат не зависело от самата ВРАТА, а от преминаващите през НЕЯ. ПОЗНАВАНЕТО /ЗНАЕНЕТО/ на ДОБРОТО и ЗЛОТО само по себе си не е морална категория - каква невинност са изгубили? И нима именно ПОЗНАНИЕТО не ги облякло от глава до пети?! Но нека приемем, че са били голи и това е лошо нещо! Значи пак опираме до Бог, който вижда всичко да е направил твърде добре, или поне добре. Значи те съвсем не са били голи! Голи са в главите на споменатите празноглавци, които нямат намерение не само да поумняват, а и другите ще учат на "ум и разум"!

/Следва/


Гост; Публикувано на: 24 Дек 2009

Продължаваме с историята.

"Вечерта, когато чули, че Бог ходи из рая, те се спотаили между дърветата. Но Бог, Който всичко вижда и всичко знае, извикал на Адама:
- Адаме, къде си?
- Тук съм, Господи, - отговорил Адам, - но, понеже съм гол, скрих се.
- Кой ти каза, че си гол? - запитал Бог. - Да не би да си ял от дървото, от което ти забраних да ядеш?
Вместо да се разкае и да поиска начаса прошка, Адам започнал да се самооправдава и да прехвърля вината върху други.
- Жената, която ми даде Ти, тя ми даде от дървото, и аз ядох.
И Ева наченала да се оправдава. Тя рекла:
- Змията ме прелъсти, и аз ядох.
Тъй Адам и Ева не се разкаяли пред Бога, не поискали от Него прошка. Заради това Бог ги изгонил от рая и произнесъл над всекиго Своята справедлива присъда. Той проклел скрилия се в змията дявол-прелъстител и казал, че между него и хората ще се поведе борба, която Той обещал да се завърши победно за хората."


:)
Как Адам и Ева "чули" Бог да ходи из рая, след като Бог е Дух, не е ясно? Може да е "влязал" в някой праисторически динозавър /от тревопасните/ и земята да е "подскачала" под тежестта Му?
Но това е най-малкият проблем. Защо Адам и Ева са се скрили, щом вече имат препаски, с които са прикрили голотата си /според тях/? Значи не са голи, а облечени, според тях! И защо Този, Който знае всичко, ще пита някого къде е и кой му бил казал, че е гол?! При това изразява съмнение - "Да не би да...", след като би трябвало прекрасно да знае всичко! Но Бог има право да прави всичко, дори да се прави на луд, явно с образователна цел! Всеки учител се прави на маймуна, само и само да привлече вниманието на учениците, защо не и Бог?!
Продължаваме нататък. Кой се кае? Нима не грешникът, който осъзнава своя грях, който е извършил?! Но за да има осъзнаване, въобще съзнание, трябва да има дълъг образователен процес, много сън и силна храна, а Адам и Ева тепърва са се сблъскали с познаването на доброто и злото [лошото]. Какъв образователен процес може да има без награда и санкциониране?! На "отличниците" - лято с игри и без уроци, а на "двойкаджиите" - уроци през лятото, а игри цялата останала година! Без политиката на подкупа не може да стане нищо! Тия, които искат да се учат, за да сполучат, са изключение от правилото, архаични екземпляри, които си строшават главите във всеобщата посредственост - тия, които не могат, не позволяват на тия, които могат, да бъдат над тях /при все, че тия, които могат, са над тия, които не могат, с една ГЛАВА/.
Авторът на тази "сърцераздирателна" история продължава с "прошката" по християнски - грешникът, ако сключи ръце молитвено, погледне жалостиво и каже плачевно: "Няма да правя повече така!", Някой ще му се "върже" и ще го освободи от стореното престъпление, и някой друг ще "опере" пешкира вместо него. А къде отива справедливостта?! - Каквото си надробиш, това ще сърбаш!
Но както вече казахме, Адам и жена му били излъгани от Змията само и единствено за тяхно усъвършенстване - Бог прекрасно знаел, че Адам и Ева ще се излъжат, ще ядат и в крайна сметка ще станат богове, защото Той създавал точно това - богове. Бог имал нужда от мислещи, можещи и знаещи, а не от "тиквеници", които създават проблеми, но не ги решават! Бог можел да ги ERASE-не от Матрицата - да им "хвърли" един хубав бой с възпитателна цел, както правят всички "отговорни" родители със своите невръстни деца, но Бог не обичал детски рев, Той не обичал "силовия подход" в решаването на спорове, защото "шамарената фабрика" била загуба на сила, която можело да бъде вложена в нещо по-стойностно. Сама по-себе си силата като цяло си оставала константа, произлизащо от закона за запазване на енергията, но Бог ценял времето си, при все че имал цяла вечност - Той предпочитал да прави стойностни неща, а не простотии.
След като всичко вървяло по Плана, Бог решил да награди Адам и Ева с "почетен плакет" за достигане до заветната цел, ИСТИНАТА - на Ева, като главен инициатор за отварянето на очите на Адам, както и на Змията - като "основен виновник", раздал по едно "уоки-токи", за да може да се допитват един до друг, а на Адам един DiskMan - да слуша "Основи на Мистицизма на Изтока". Също така им дал по една вълшебна пръчица, та каквото пожелаели да става. След което ги изпроводил до новия им дом - понеже знаел, че старият ще отеснее, а и да не повредят добрата градина с нови растения. Защото Бог знаел, че предстояло да се случи нещо, което щяло да бъде наречено Първороден грях, при все че всички щели да твърдят, че Грехопадението се случило именно в рая, при яденето на плодовете от дървото за познаване на доброто и злото. Но нима излъгването по незнание /поради непознаването на извършването на зло/ е едно й също със съзнателното извършване на престъпление? Той знаел отговора, но искал и Адам и Ева да го разберат.
Новите придобивки много се харесали на Адам и Ева, както и новия им дом. Адам се заслушал в "Основи на Мистицизма на Изтока" и всичко толкова му харесало, че рекъл на глас: "Ако можеше тази музика за моите уши да не свършва никога..." Така батерията на DiskMan-а станала неизтощима и Адам можел да слуша колкото си поиска. Той въобще забравил за вълшебната пръчица.
Не така се развила историята с Ева. Тя отначало се заела с "уоки-токи"-то, но щом чула от отсрещната страна гласът на Змията, бързо изгубила интерес. Тя го оставила намира и се заела с вълшебната пръчица - но понеже не познавала подобен предмет в стария дом, не знаела как да я използва. Тогава се заела с доброто и злото - така на бял свят се появили доброто и лошото дете. Доброто дете се казвало Авел, а лошото - Кайн. Те веднага се сбили, но пред Ева винаги се прегръщали и целували по братски. Адам веднага забелязъл, че нещо не е наред с децата, затова си казал, че е добре да разбере повече. И изведнъж отнякъде му се дало "зрение на терминатор" - примигвали някакви сигнални лампички, виели някакви сирени, мъжки глас прогласял със сериозен тон: "Внимание! Опасност! Децата са гробокопачи на своите родители!". Думата "гробокопач" не му била позната, затова той поискал да разбере какво е това. И изведнъж отнякъде се чул хуманоиден глас - ""Гробокопач" идва от "гроб" и "копая"." "Кой говори?", запитал Адам. "Аз съм Кибертрон", казал гласът, "нямам 100 степени на свобода, но имам естествен интелект." "Съвсем се обърках", казал Адам, "мислех, че свободата е само в едно, а ти ми казваш, че имаш 100 степени на свобода". Кибертрон му обяснил, че свободата наистина е само в едно, но някои хора си мислят, че е в 100 неща. Той му обяснил, че неговият Конструктор първо започнал с дясната му ръка и тя му дала свобода да движи правилно всички свои части. Така Адам не допуснал грешката на Ева и не паднал в престъпление, сиреч в гроба, защото нямало кой да му го изкопае и да го бутне в него.
За да бъде увековечено това знаменателно събитие за човешката история, създаването на Кибертрон, след 700 000 години потомците на Адам /по внушение свише/ създали Проектът "Кибертрон" [http://www.kibertron.com/data/pages/in_the_media/newspapers/KIBERTRON_PARI_2004.09.13_BG.pdf] [http://www.kibertron.com/data/pages/in_the_media/newspapers/KIBERTRON_COMPUTERS_2004.01.24.pdf], а потомците на Ева /по внушение от дявола/, за да не останат по-назад, също създали проект със същото име [http://dreal.net/wiki/index.php/Кибертрон] /Опасен!!! Не четете повече от 5 минути на ден - може да умрете от смях!!!/, който да дискредитира Проектът "Кибертрон", за да заблудят, когото успеят.

В какво се излъга жената, та падна в престъпление, а Адам НЕ СЕ излъга?


***
ЖЕНАТА СЕ ИЗЛЪГА В ЧАДОРОДИЕТО, А АДАМ НЕ СЕ ИЗЛЪГА В ЧАДОРОДИЕТО!!!

Може би е нужно обяснение?! А дори и да не е, ще обясня пак.


***
Нека се запознаем със следните материали /на английски език/:
Fall of Man
http://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Man
и
Original sin
http://en.wikipedia.org/wiki/Original_sin


Както се вижда /ако прочетете всичко/, интерпретациите на Падението и последствията му за човечеството са доста...

"Christianity interprets the fall in a number of ways. Traditional Christian theology accepts the teaching of St Paul in his letter to the Romans "For all have sinned and fall short of the glory of God" and of St John's Gospel that "God so loved the world that he sent his only son (Jesus Christ) that whoever believes on him should not perish, but have everlasting life". [John 3:16]"

"Християнството интерпретира падението по няколко начина. Традиционната Християнска теология приема учението на Св. Павел, изложено в посланието му до Римляни "Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога" /Римляни 3:23/ и това на Св. Йоан, изложено в едноименното Евангелие "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот". /Йоан 3:16/"
[http://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Man]

"Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога" /Римляни 3:23/ От този стих някои заключават, че Адам и Ева съгрешили, а заедно с тях и цялото човечество. Но ако прочетем цялата глава ще видим, че ап. Павел не казва това, а нещо съвсем друго:
"Както е писано: - "Няма праведен ни един;
11 Няма никой разумен, Няма кой да търси Бога.
12 Всички се отклониха, заедно се развратиха; Няма кой да прави добро, няма ни един".
13 "Гроб отворен е гърлото им; С езиците си ласкаят". "Аспидова отрова има под устните им".
14 "Техните уста са пълни с клевета и горест".
15 "Нозете им бързат да проливат кръв;
16 Опустошение и разорение има в пътищата им;
17 И те не знаят пътя на мира",
18 "Пред очите им няма страх от Бога"." /Римляни 3:10-18/
Тия, които са отстъпили от Божия Закон, и са направили сърцата си адамант, всички те са съгрешили, но тия, които пазят Божия Закон /Закона на Правдата/, са съдове, в които живее Божият Дух. Те се възмущават срещу гърлото ИМ, срещу устните ИМ, срещу нозете ИМ... срещу всичката неправда на отстъпилите от Божия Закон. Такъв праведен съд е и Адам, той не е съгрешил. Преди да обясня и докажа, че Адам не е съгрешил, да сложа още един пън в огъня:

"The doctrine of original sin, as articulated by Augustine of Hippo's interpretation of Paul of Tarsus, provides that the fall caused a fundamental change in human nature, so that all descendants of Adam are born in sin, and can only be redeemed by divine grace. Sacrifice was the only means by which humanity could be redeemed after the Fall. Jesus, who was without sin, died on the cross as the ultimate redemption for the sin of humankind."

"Доктрината за Първородния грях /original sin/, произлязла от една интерпретация на писанията на ап. Павел /от Тарс/ от бл. Августин, казва, че падението предизвикало фундаментална промяна в човешкото естество, такава, че всички потомци на Адам са родени в грях, и могат да бъдат спасени само по божия милост. Жертвоприношение било единственото средство, чрез което човечеството можело да бъде избавено след Падението. Иисус, Който бил без грях, умрял на кръста като краен откуп за греха на човечеството."
[http://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Man]

С горното не мога да се съглася, понеже Падението на Адам не е Грехопадението. Адам паднал, но не в греха. Той не познавал доброто и лошото, та да разбира, че върши зло, престъпвайки Божията Наредба. Още повече, че не той подал забранения плод на жена си, а жена му - на него. В този смисъл жена му е знаела, след като вече е яла от забранения плод /при условие, че е осъзнавала действията си, в което се съмнявам/, че върши лошо нещо като дава забранения плод на мъжа си /преди да е яла от плода не може да знае, че престъпването на Божията Заповед е лошо нещо/, но Адам няма как да знае, преди да вкуси от плода. Именно в ДЕТЕРОДИЕТО на ЖЕНАТА, на същата онази ЖЕНА, която е наречена "ЕВА" в Битие 4:1, е Първородният грях, видим в плодовете - Авел /убитият/ и Каин /убиецът/. Но в случая /Падението на Адам/ ДЕТЕРОДИЕТО ударило на КАМЪК, защото Адам бил по Божие Подобие; така Адам не станал в греха, т. е. не родил в греха ЧАДА /ДЕЦА/. Това се вижда ясно в Битие 5 глава - Адамово потомство са само тези, които са по негов образ, по негово подобие /Сит, сина на Сит, сина на сина на Сит...Ной.../, сиреч по Божие Подобие /споменават се още синове и дъщери /след раждането на Сит/, но най-близко до оригинала /Адам/ очевидно е Сит/; убиецът /Каин/ на брата си /Авел/ го няма в това потомство.

Да видим какво смята Папата по отношение на Първородния грях:
http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/audiences/2008/documents/hf_ben-xvi_aud_20081203_en.html

"However, as people of today we must ask ourselves: what is this original sin? What does St Paul teach, what does the Church teach? Is this doctrine still sustainable today? Many think that in light of the history of evolution, there is no longer room for the doctrine of a first sin that then would have permeated the whole of human history. And, as a result, the matter of Redemption and of the Redeemer would also lose its foundation. Therefore, does original sin exist or not?"

"Все пак, като човеци на съвремието трябва да се запитаме: какво е това първороден грях? Какво учи Св. Павел, какво учи Църквата? Валидна ли е тази доктрина все още? Мнозина мислят, че в светлината на историята на еволюцията, няма повече място за доктрината на първородния грях, което би обзело цялата човешка история. И, като резултат, Изкупителната жертва /на кръста/ също би изгубила своята основа. Затова, съществува ли първородният грях или не?"

Който иска и може /препоръчвам!!!/, нека прочете цялата реч на Папата.

"In today's Catechesis we shall reflect on the relations between Adam and Christ, defined by St Paul in the well-known passage of the Letter to the Romans (5: 12-21) in which he gives the Church the essential outline of the doctrine on original sin."

"В днешния катехизис ще разсъждаваме върху връзките между Адам и Христос, формулирани от Св. Павел в добре познатия пасаж от Посланието до Римляни (5: 12-21), в който той дава на Църквата основния контур на доктрината за първородния грях."

"Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха, -
13 (защото и преди закона грехът беше в света, грях, обаче, не се вменява, когато няма закон;
14 при все това от Адама до Моисея смъртта царува и над ония, които не бяха съгрешили според престъплението на Адама, който е образ на Бъдещия;
15 но дарбата не е такава каквото бе прегрешението; защото, ако поради прегрешението на единия измряха мнозината, то Божията благодат и дарбата чрез благодатта на един човек, Исус Христос, много повече се преумножи за мнозината;
16 нито е дарбата, каквато бе съдбата, чрез съгрешението на един; защото съдбата беше от един грях за осъждане, а дарбата от много прегрешения за оправдание;
17 защото, ако чрез прегрешението на единия смъртта царува чрез тоя един, то много повече тия, които получават изобилието на благодатта и на дарбата, сиреч правдата, ще царуват в живот чрез единия, Исус Христос), -
18 и тъй, както чрез едно прегрешение дойде осъждането на всичките човеци, така и чрез едно праведно дело дойде на всичките човеци оправданието, което докарва живот.
19 Защото, както чрез непослушанието на единия човек станаха грешни мнозината, така и чрез послушанието на единия мнозината ще станат праведни.
20 А отгоре на това дойде и законът, та се умножи прегрешението; а гдето се умножи грехът, преумножи се благодатта;
21 така щото, както грехът бе царувал и докара смъртта, така да царува благодатта чрез правдата и да докара вечен живот чрез Исуса Христа нашия Господ." /Римляни 5:12-21/

Ако прочетем много внимателно 12-14 стих, ще открием логическо противоречие - "както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха" [12] си противоречи с "при все това от Адама до Моисея смъртта царува и над ония, които не бяха съгрешили според престъплението на Адама, който е образ на Бъдещия" [14] - веднъж всичките човеци са съгрешили в греха на един човек, веднъж някои не са съгрешили според престъплението на Адам. Това противоречие може да бъде избегнато - човекът, чрез който грехът влезе в света, не е Адам. Престъплението на Адам не е грях - непослушанието му е предобраз на греха. Смъртта, идваща от престъпването на Заповедта, вследствие на непослушание, е различна от смъртта, вследствие на грехопадение. Ако един син не послуша баща си за нещо /например - да не ходи бос, за да не се разболее от настинка; друг пример - да не бърка в огъня с гола ръка, защото ще се опари.../, понеже не вижда през очите на баща си и не знае вредата от престъпването на заповед на баща си /не съзнава причината да слуша баща си/, и наруши бащината заповед, той ще разбере /евентуално!/ от какво иска да го предпази баща му, при условие, че му се отворят очите. "Трошенето" на главата е без съмнение ценен личен опит, но и много опасен експеримент - особено когато човек е малко чалнат, и му идват някои, хе-хе, странни идеи за един нормален човек. Но кой човек е нормален на 100 %?! Никой - всеки е малко или много ексцентричен, с лека характеропатия или тежка психопатия... породена от съприкосновението с повече или по-малко сбъркани... Не искам да обидя никого, просто това е реалността.
Малко се отплеснах, мисълта ми беше, че непослушанието на Адам го води до падение, което обаче не е фатално - Адам винаги може /ако иска! (свободна воля)/ да гледа Божия Образ и да го прави свой - Човекът е по Божие Подобие /Битие 5:1/, но за да стане по Божий Образ /Битие 1:27/, трябва да прибави YHVH към своята същност. Това се потвърждава от мистерията на ВАВ /V/ [Y] - в Битие 2:4 "generations" има един ВАВ повече; този ВАВ липсва в същата дума, използвана след Падението на Адам, чак до Рут 4:18.
http://www.hebrew4christians.com/Grammar/Unit_One/Aleph-Bet/Vav/vav.html
/Малка поправка, както е видно от [http://www.hebrewoldtestament.com/index.htm], пропуснат е вторият ВАВ, а не първият /четено отдясно наляво/.
Обяснено на инженерен [ingenium - умен] език, в Битие 1 глава е представен конструктивният /идеен/ проект на Антропоса - той трябва да бъде по Божий Образ, но за да стане такъв, трябва да бъде разработен технологичен /реален/ проект /Битие 2:7/, който да осъществи конструктивния проект. Технологичният проект изгражда стъпка по стъпка човека, който е по Божие Подобие, но не и по Божий Образ - човекът не познава доброто и лошото, нито Живота и Смъртта /не е ял до един момент от двете дървета - от Дървото за познаване на доброто и лошото /Дървото на Смъртта [ще обясня по-късно повече по въпроса - при определени условия познанието се превръща във воденичен камък на шията, влечащ в бездната на Смъртта]/, и от Дървото на Живота, както Бога/, та да може да прави [мъдър] избор дали да върши добро или зло, с всички последици за него, дали да ЖИВЕЕ /като Човек=Антропос/ или да УМРЕ за Човека /Антропоса/.

Грехът влиза в света чрез ДЕТЕРОДИЕТО на ЖЕНАТА, породено от нейния ИЗБОР. Но това ДЕТЕРОДИЕ не е в Адам /той пада, но не в греха, а в непослушанието/, и познавайки доброто и лошото, може да прави ИЗБОР - и той прави точно това, както сочи ПОТОМСТВОТО му - да не падне в греха на духовното /и физическото/ братоубийство, породено от една самозаблуда на ЖЕНАТА: "С помощта на Господа [YHVH] придобих човек." /Битие 4:1/ [визира Каин]

Неслучайно ап. Павел казва така:
"Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
14 И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.
15 Но пак тя ще се спаси чрез чадородието, ако пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие." /1 Тимотей 2:13-15/

Адам не се излъга в ЧАДОРОДИЕТО, само жената се излъга в ЧАДОРОДИЕТО, защото се излъга така: "С помощта на Господа [YHVH] придобих човек." /Битие 4:1/ [визира Каин]
Затова ЖЕНАТА ще се спаси, когато се покори във всичко с цялото си ЧАДОРОДИЕ на МЪЖА, и ДВАМАТА "пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие". Този, който знае зло, да замълчи, а този, който знае добро, да говори, та да изправи кривото и да изглади ръбатото, да напои жадните и да нахрани гладните, със СЛОВОТО НА ИСТИНАТА. Лошото дърво дава лоши плодове, а доброто дърво - добри плодове.

Но както виждаме ЧАДОРОДИЕТО на ЖЕНАТА дотолкова се мултиплицира, че ЧАДОРОДИЕТО на МЪЖА трябва да бъде натоварено на един кораб-зоологическа градина :), и да отплава към друг свят - новият, следпотопен. Но и там се повтаря същата история. След безброй пророци, сипещи гневни думи за отрезвяване на човеците, се появява и ап. Павел. Неговата тирада е спираща ума и дума:

"Имам длъжност към гърци и към варвари, към учени и към неучени;
15 и така, колкото зависи от мене, готов съм да проповядвам благовестието и на вас, които сте в Рим.
16 Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.
17 Защото в него се открива правдата, която е от Бога чрез вяра към вяра, както е писано: "Праведният чрез вяра ще живее".
18 Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда.
19 Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви.
20 Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение.
21 Защото, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха; но извратиха се чрез своите мъдрувания, и несмисленото им сърце се помрачи.
22 Като се представяха за мъдри, те глупееха,
23 и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четвероноги и на гадини.
24 Затова, според страстите на сърцата им, Бог и ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, -
25 те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.
26 Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено.
27 Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.
28 И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,
29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба;
30 шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си,
31 безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви;
32 които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат..." /Римляни 1:14-32/

***
Ако оставим всичките си предразсъдъци и погледнем непредубедено на човешката история, няма как да не признаем пред себе си и пред Бога, че жените [ХХ] са родили, откърмили и отгледали почти цялото човечество - всяка майка [стига да е наред с главата и да няма 10 деца на нея] бди за всяка своя стъпка по време на бременността, а след това и за всяко движение на своята рожба - повечето деца отиват на училище /влизат в обществото/, правещи разлика между добро и лошо, т. е. жената [ХХ] вече хиляди години учи поколение след поколение на нравствен избор - как да се пазят от опасностите, които ги дебнат на всяка крачка. Без да искам да разпалвам конфликт на полова или друга основа, трагедията идва тогава, когато тези деца попаднат в една меко казано враждебна среда, в която, ако не прецакваш, ще те прецакат - та тези деца /в днешния свят/ бързо биват натъпквани в едни казарми, в които трябва да ходят уж по свое желание, когато им се спи и биха дали всичко да се разболеят и да откарат някоя друга ваканция, където трябва да запомнят толкова много информация, че по-хилавите не могат да си носят ученическите чанти, където насилието над слабите от силните прави джобовете празни, носят се ревове и заклинания, където всеки намира своите приятели и врагове за цял живот, където децата се научават да си траят и да се снишават колкото се може по-ниско... След тази преса във всяко едно отношение продуктът се съгласява с всичко... Прави всичко каквото му кажат, без да оспорва заповедите... Не е чудно, че положението от година на година се влошава - все повече войни, все по-големи бедствия, все по-голяма апатия към всичко... Мнозинството от загиналите в Първата световна война са оставили по 3-4 деца /познайте на кого!/, във Втората - по 2-3 деца, сега войната продължава навсякъде /тя винаги е била навсякъде, но никога както днес/ - по пътищата, по градове и села, в студентските градчета... човешките грешки са толкова много, че ако не си отваряш очите на шест, ти е спукана работата /но дори и да го правиш нямаш 100 %-ова гаранция/. Алкохол, наркотици, чекиджии... Къде отидоха онези невинни детски сърца, които се радват на червеното знаменце в своята тетрадка и го показват с трепет на своите майки/бащи?! Кажете ми, жените [ХХ] ли са ги направили такива, техните майки /бащи/ ли са виновни за тази трагедия, или пък техните учителки /учители/, които са ги научили да четат и пишат, да смятат и декламират... Самата идея за образование не е лоша - всеки е добре да има обща култура - да познава литературата на хилядолетията, математиката на древността, историята... Но лошото идва, когато се накачулват и химията, и биологията, и физиката, и... Едно безкрайно препускане през материала, гонене на графици, срокове, всеки трябва да учи всичко, а не което му е интересно, да пее, когато му се плаче или рисува, да играе футбол, когато му се иска да поиграе с момичетата на народна топка или да полегне под някоя сянка и просто да погледа играта... Класове, ваканции, свят ти се завива... И когато си кажеш, че всичко е вече зад гърба ти, те връхлита животът... Там се оказва, че всичко научено в час не е важно, а друго е ВАЖНО /наученото в междучасието/ - дали си ПИЧ /тук полът [ХХ]/[ХY] като физическа даденост не е от значение - важно е само едно - да си PLAY-Y-Y-ER - BIG GAME/. В "светът на ПИЧОВЕТЕ", ако не мислиш като ПИЧ, значи си безмозъчен...


"11 Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13 Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
14 И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.
15 Но пак тя ще се спаси чрез чадородието, ако пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие." /1 Тимотей 2:11-15/

Според мен, в Писанието пише, че ЧАДОРОДИЕТО е определящо за това кой може и кой не може да поучава в събранието на вярващите, кой е МЪЖ и кой ЖЕНА. И това няма нищо общо с ХХ и ХY полови хромозоми, а с Мантията, Жезъла и Бялата Брада. Тук говоря за ПОУЧАВАНЕ чрез УСТНО СЛОВО в събранието на вярващите!!!, а не за ПОУЧАВАНЕ чрез СВЕЩЕНОДЕЙСТВИЕ /ЛИТУРГИЯ/ - ЛИТУРГИЯТА е ПРОПОВЕД В СИМВОЛИ, затова ако жените [ХХ] влязат в Литургията на мъжете [ХY], ПРОПОВЕДТА ще се съботира [в Църквата няма нужда от промени по отношение на Литургията, а трябва да се появат старци /старец=МЪЖ с Мантия, Жезъл и Бяла Брада/, които да катехизират християните, които са записани в А4-тетрадките]. А иначе всеки християнин може да бъде СВЕЩЕНИК в ЦЪРКВАТА и да ПОУЧАВА в събранието на вярващите, стига да е МЪЖ, а не ЖЕНА.

Чували ли сте израза: Битието определя питието /Димитър Мантов/, което е перифраза на: Битието определя съзнанието. /Карл Маркс/ В Библията за едни пише едно, за други друго - за тия, които не са на градус, пише едно, за другите - съвсем други неща.
Тук може да опонирате, че именно аз халюцинирам, но за да ми докажете, че е така, трябва аргументирано да ме оборите, така че да ме извадите от моето "алкохолно опиянение". Good luck! /Ще ви е нужен!!!/ :)

/ТЕМАТА НЕ Е ЗАВЪРШЕНА!!! СЛЕДВА.../

1 коментар: